Avhoppen som skakar dansbands-Sverige

NÖJE

Dansbands-Sverige drabbades under veckan av två uppmärksammade avhopp:

Magnus Carlsson i Barbados och, mer oväntat, Peter Danielson i Schytts.

Båda lämnar sina respektive orkestrar efter tio års framgångsrikt frontande.

Det är möjligt att Magnus Carlsson lyckas få en hygglig solokarriär, och jag önskar honom all lycka med sina planer. Frågan är hur det går för Barbados nu, när de mister sitt starkaste varumärke. I brevet från de kvarvarande bandmedlemmarna på Barbados hemsida kan man ana en viss ängslan för att bandets fans ska följa med Magnus:

"Visst finns det väl utrymme för oss båda i era öron och hjärtan?", undrar de oroligt i ett brev som knappt fick någon medial uppmärksamhet alls när Magnus Carlssons avhopp blev offentligt i veckan.

Allt ljus på stjärnan.

Men förhoppningsvis kan avhoppet innebära att de övriga bandmedlemmarna nu tar ett steg fram i rampljuset, både på scen och på skiva. Och kanske får vi se en tillbakagång mot ett mer klassiskt Barbados-sound, hjärtekrossarballader och stämsång.

Återstår också att se vad den milde "Fame factory"-idolen Mathias Holmgren kan uträtta. Själv hade jag hoppats på en värvning av Tony Haglund från Friends.

Men allra först väntar ett helt nytt Barbados-album med 50- och 60-talscovers, producerat av Johnny Thunqvist.

Det blir Barbados sista skiva med Magnus Carlsson på sång.

Peter Danielsons avhopp från Schytts är betydligt mer oväntat, och jag beklagar djupt förlusten av ännu en profilstark dansbandssångare.

I somras belönades han med Guldklaven som Årets sångare, en väldig triumf för Peter Danielson, som under sin tid i Schytts förmått utveckla orkesterns sound mot ett modernare anslag, manifesterat i sånger som "Rebecca" och "I ett nattåg söderut".

Till skillnad från Magnus Carlsson finns det ingen färdig efterträdare till Peter Danielson. Samtidigt slutar också Bert Lundkvist, Schytts mångårige trummis. Jag tror att Danielson blir svår att ersätta, inte minst för att han också satt prägel på Schytts musik genom ett framgångsrikt eget låtskrivande genom åren.

I vintras inledde Peter Danielson en solokarriär med 60-talsdoftande albumet "Jealous kind" (Boxplay). Möjligen försöker han nu bygga vidare på den.

Men det skulle inte förvåna mig om han längre fram dök upp som sångare i något av våra yngre dansband.

Peter Danielson och Magnus Carlsson förlänger den långa serie avhopp och nedläggningar vi hittills sett under det turbulenta dansbandsåret 2002:

Agneta Olsson ( Martinez)

Jenny Salén ( Sannex)

Camilla Lindén ( Grönwalls)

Paula Pennsäter ( Wizex)

Helene & Gänget

Kellys

Hjältarna

Lotta Engbergs

Friends.

Samtidigt bryts nu den kvinnliga dominansen på listan. Det är en klen tröst.

Bäst just nu

Michael Nystås [email protected]