Vår frigjordhet är en myt

NÖJE

Det hänger klasar av dem i baren. Kåta och glada och klädda i sina finaste gåbortströjor. Och så träffar pojke flicka, flicka pojke - ni kan historien - flirtiga, kvicka repliker, kanske lägger hon till synes omedvetet sin hand på hans bröst, strax nedanför nyckelbenet, och tar stöd när hon skrattar lite extra högt och med bakåtkastat huvud åt nåt han har sagt. Kanske är han noga med att alltid skynda sig tillbaka från toaletten så att hon inte står ensam för länge eller blir bortrövad. Och sen går de hem och ligger med varandra.

One night stands har sin egna speciella charm. Man får en liten, liten lucka-24-inblick i en annan människa. Och det är inte bara sex; det är den snabbt etablerade internhumorn, det förvånande i att ha en helt ny och färsk tankevärld som knuffar sig in i ens egen. Och en helt annan kropp att upptäcka. Främmande former under händerna. Kanske känner man till och med en snabbt förbiilande känsla som s k u l l e kunna vara kärlek. För att hans nysningar låter små och rufsar till hans hår, eller för att hon tittar storögt, som om hon försökte registrera allt som pågick, som om hon vore nyfödd.

Förtjusande.

Och sen trasslar det till sig. Varför är det alltid så? Nåt går fel vid frukosten. Han vill inte läsa morgontidningen utan prata, hon har bara kalaspuffar och ingen mjölk, och man måste ångra att man berättat sina bästa hemligheter för en främling. Och om den ena drar sig undan så vill den andra ha mer; för att legitimera sexet eller för att få mer av intimiteten eller för att bekräfta attraktionen.

D e t är den äldsta kärlekshistorien av dem alla.

Vår frigjordhet är en myt. För vi relaterar ständigt – reaktionärt – sex till förhållanden. Oavsett om man vill ha förhållandena eller inte så kan man inte låta bli att tänka tanken. Och det är den tanken som gör frukostarna trassliga: Vill jag ha den här främlingen i mitt liv? Och det är därför ledsna flickor väntar vid telefonen och sorgsna pojkar tigger om uppmärksamhetssmulor fortfarande ett halvår efter att de blivit dumpade

Och det är bara det här jag vill säga:

var inte rädda. Njut medan det är roligt. Det som är farligt är inte att fästa sig vid nån. Inte heller att tröttna på varandra. Det som är farligt är att riskera att gå miste om nåt bra nu, bara för att det kan bli dåligt sen.