Barbados-Mathias ska erövra Sverige

NÖJE

Erövringen har börjat.

Det är dags för nye Barbados-sångaren Mathias Holmgren att lägga Sverige under sig.

I helgen gick hans debutsingel rakt in på Svensktoppen.

Sammetsögde Mathias Holmgren har under hösten växt till storfavorit i "Fame factory", och har en plats i finalen den 7 december. Häromveckan skapade han stor uppståndelse när det avslöjades att han efterträder Magnus Carlsson som sångare i Barbados.

I helgen gick "Jag tillhör dig", andraspår på debutsingeln "Något som kan hända" (Mariann), in på Svensktoppens åttondeplats. Visserligen en blygsam start, men låten har alla förutsättningar att klättra högre.

"Jag tillhör dig" är den starkare av de båda sångerna på singeln. Båda är ballader men här finns den mest hållbara melodin och det rätta pojkbandsgunget.

Arvingarnas nya dubbelsamling, "Collection" (Musikverkstan), belönad med fyra plus förra veckan, är en svårslagen hitparad. Fast om sanningen ska fram är VM-låten "I gult och blått" en aning svårsmält med Thomas Ravellis buskisartade gästspel i introt. Som klackspark är den emellertid i gott sällskap med tidigare Arvingarna-humoresker som "Glasslåten" och, harkel, "Godislåten".

"I gult och blått" och "Godislåten" är två av tre sånger på samlingen som enbart funnits på singel eller samlingar med andra artister förut: den tredje är melodifestivalbidraget "Ingenting är större än vi", som faktiskt är betydligt bättre än sitt rykte.

Tillsammans med de tre helt nyinspelade ger det totalt sex "nya" låtar på en i övrigt fullmatad och extremt hörvärd samling med ett av våra största och mest mångsidiga dansband.

Nya superdansbandet Fame med artister från "Fame factory" och Friends ser ut som en liten dröm:

Underskattade rockrösten Magnus Bäcklund, tv-showens absolut största kvinnliga talang Jessica Andersson och evige flickfavoriten Tony Haglund från Friends kan med rätt matchning bli ännu en storsäljare från skivfabriken i Skara.

Men Friends jobbar vidare ett tag till. Senaste albumet, det inte helt lyckade "Dance with me" (Mariann) lanseras flitigt. "In the heat of the night" är nyligen släppt på singel. Det är en lättflyktig diskopastisch och knappast något av albumets starkaste spår.

Baksidan däremot är en glad överraskning. Friends sjunger till min glädje på svenska igen i en version av Agnetha Fältskogs 80-talshit "I won"t let you go", som de för övrigt gör med engelsk text på albumet. Den svenska singelversionen heter "Vår kärlek är het", och jag minns att Wizex spelade in den i slutet på 80-talet.

Friends inspelning placerar sig strax efter Agnethas original och Wizex cover, en varsam uppdatering, men det är fel att, som jag gjorde i våras, påstå att Friends intet tillför.

Bäst just nu

Michael Nystås [email protected]