Meg är världens coolaste rocker

Onsdag kväll förra veckan

NÖJE

på Söder i Stockholm. Jag hastar iväg från Bright Eyes på Göta Källare (mycket bättre än i Göteborg, om ni undrar) ner till bästa klubben Debaser, där Soledad Brothers, den fenomenala bluespunktrion från Detroit, manglar på för fullt inför pinsamt lite publik.

Men de som väl är där är desto mer entusiastiska. Det är uråldrig men på samma gång högelektriskt nutidssprakande rock’n’roll och nånstans mitt i värsta finalkakofonin, då delar av The Plan dansar på scenen, ser jag henne, till vänster om scenen.

Meg White. Trummis och ena halvan av världens just nu bästa rock’n’rollduo, The White Stripes.

Jag har sett henne och Jack White på en miljon tidningsomslag det senaste året, känns det som. Senast på NME:s förstasida, för att fronta ”the cool list”, där NME gör något så ocoolt som att lista de 50 coolaste inom rock just nu (Jack är etta, Meg sexa).

Extra ocoolt då de flesta i täten är, låter och ser ut ungefär likadant. Tre medlemmar i Strokes är med, liksom folk från överskattade The Vines och The Datsuns och den allt fånigare Karen O i Yeah Yeah Yeahs.

Som det konstaterades i ”Studio Pop”: hur coolt är likformighet?

Den här kvällen på Debaser

står det dessutom klart att den enda som är cool på riktigt är Meg White.

Och det har absolut ingenting med att NME tycker att hon har ”the very best breasts of rock” men väldigt mycket med en helt annan sak.

Hon åker nämligen just nu runt med Soledad Brothers på Europa-turné. Som t-shirt- och cd-försäljare.

Är inte det att brinna för rocken så vet jag inte.

Nu har hon tydligen ihop det med en av Soledad-bröderna men ändå. Att som firad rockstjärna ägna den lilla lediga tid man har åt att åka runt med ett band på den nivån är inte nåt annat än hardcore cool i min bok.

En nivå där hotellrum inte är en självklarhet, där turnébussar alltid brakar ihop, där pengar väldigt sällan tjänas.

Jag vill säga nåt till Meg om hur grymma White Stripes var på Berns och fråga om skivan som ska komma i vår men kommer mig inte för. Dessutom, tänker jag, gör säkert alla andra det. Och om Meg vill vara t-shirtförsäljare ska ska hon få vara det.

Sann coolhet bör premieras.

Håkan Steen