Därför har Vikingarna upphört att utvecklas

NÖJE

Candelas färska singel "Vinterbarn" (Frituna) är en nyttig påminnelse om ett av förra årets starkaste dansbandsalbum.

"Blå vind" (Frituna) kom tvåa när jag sammanfattade dansbandsåret 2002 förra veckan, endast distanserad av Barbados.

"Vinterbarn" är tillsammans med "Blå vind" och "Inom mig" de i särklass starkaste spåren på Candelas storartade comebackalbum, som släpptes för drygt ett år sen, sex år efter bandets senaste fullängdare.

"Vinterbarn", en mjuk popballad som Candela satt sitt djupt kända bomärke på, är skriven av Jonas Warnerbring och Fredrik Möllerström. Lotta Nilsson sjunger svalt, avslappnat och med stark inlevelse.

Baksidan är Jonas Sandquists jublande dansgolvsrökare "Det är bara du", som pekar rakt mot Candelas storhetsår med Jenny Öhlund och sånger som "Vi rymmer inatt" från numera klassiska albumet "Candelas vita" (Mariann) 1995.

Ska man gnälla lite så hade det inte varit fel med ett nytaget omslagsfoto.

Den enkla förklaringen till att Vikingarna upphört att utvecklas musikaliskt är att de fortfarande är vårt bästsäljande dansband. Senaste albumet, ettplussågade "Kramgoa låtar 2002" (NMG), har sålt platina i Sverige och totalt 110 000 exemplar om man räknar in de nordiska länderna.

Nya "Våren 1972" (NMG) är den andra singeln från albumet, en seg ballad av Jan-Erik Knudsen och Gert Lengstrand. "Våren 1972" påstås vara en av de mest önskade sångerna från skivan, men frågan är om det räcker för en placering på omgjorda Svensktoppen.

Om man nödvändigtvis måste ägna Vikingarnas senaste cd någon uppmärksamhet rekommenderar jag hellre sångerna "Om du bara vill", "Älskling" (en finstämd Roland Cedermark-ballad) och "Genom alla år", Vikingarnas svenska version av "In my arms tonight" från Peter Danielsons soloplatta.

Eller varför inte bli hundra procent retro och lägga på "Kramgoa låtar 9" (Mariann), som jag utsåg till århundradets dansbandsalbum i en specialkrönika den 28 december 1999: "Vikingarna har dominerat svensk dansmusik de senaste 25 åren. De har haft en oantastlig position. Ingen har sålt lika många skivor. Ingen har uppnått samma popularitet", skrev jag då.

Kanske därför det är så sorgligt att höra dem nu.

Kindbergs senaste singel, "Himlen i min famn" (Mariann), ligger just nu högt på den webb-baserade dansbandslistan Sverigetoppen.

Det är en strålande halvtempoballad med sång av den begåvade Joakim Ekelund, som tog ett steg framåt och blev leadsångare när Niclas Eriksson Löfdahl slutade i bandet hösten 2001.

Ny gitarrist och andresångare efter Ekelund blev Mattias "Hippas" Olofsson.

Bäst just nu

Michael Nystås [email protected]