Mäktig schlager av okända Spectrum

NÖJE

En av dansbandsvärldens känsligaste hitmakare tillsammans med en av männen bakom Barbados hit "Se mig" och en av de senaste årens bästa nya låtskrivare.

Resultatet är okända Spectrums bästa inspelning hittills.

"Var den du är" (Mingus Records) är skriven av Martin Klaman, Leif Melander och Dan Attlerud. Det är tre välmeriterade herrar. Klaman är låtskrivare, producent och arrangör, och skapade det berömda "Wet Room-soundet" som hjälpt till att utveckla många unga dansband.

Melander har skrivit låtar åt många dansband, gärna lite mindre kända, med gott resultat.

En av hans största framgångar hittills är titelspåret på Wahlströms senaste cd, men större triumfer lurar runt hörnet.

Dan Attlerud är en begåvad textförfattare, en av hans mest kända insatser är texten till Barbados "Se mig".

"Var den du är" är en mäktig pojkbandsschlager med en anmärkningsvärt kraftfull - och busenkel - melodifestivalrefräng. Klamans aptitliga arrangemang doftar Backstreet Boys.

Budskapet i Dan Attleruds text är lika uppfordrande som lätt att ta till sig: "Var den du är / Bli den du själv ville bli / Då får du se om dina drömmar är med dig", sjunger Spectrums sångare Jouni Hynynen i en smått saliggörande refräng. Och i andra versen trummas det in på allvar: "Var precis som du vill / inget ska få hindra dej."

Det påminner ganska starkt om jämtländska Mickeys sorgligt underskattade debutalbum "Så länge du vill" (Mingus) från 1997. Det är ett av 1990-talets starkaste dansbandsalbum, Martin Klaman producerade då som nu och jag återhör element från Jörgen Sandströms stadiga röst i Spectrums sångare.

Men Jouni Hynynen saknar Sandströms värme i rösten. Det är egentligen min enda invändning - att sånginsatsen tyvärr inte håller hela vägen.

Det är lite synd på en så stark låt, och jag kan bara hoppas att Spectrum lyckas nå ut ändå. Men jag törs knappt tänka på vad "Var den du är" hade kunnat bli i händerna på Sound Express, Scotts, Barbados eller Wahlströms.

"Om så himlen faller ner" (City Records) är titeln på Mona G:s nya singel, som redan påbörjat klättringen på den webb-baserade dansbandslistan Sverigetoppen.

Det är en Thorleifs-doftande låt av den typ som sångerskan Mona Gustafson är allra bäst på. Enkelheten i refrängen gör att den sätter sig efter en lyssning och sånt brukar löna sig i genren.

"Mitt liv är ljust som våren och vägen lätt att gå", sjunger Mona Gustafson bekymmerslöst och som vanligt faller orden rätt och lätt.

Bäst just nu

Michael Nystås [email protected]