Landet svämmar över av galor

NÖJE

Det är förvisso med prisgalor som med årsbästalistor. Man ska inte ta dem för allvarligt. Det handlar inte om sanningar utan är mest bara kul. Men ändå. Landet svämmar över av galor den här vintern. När detta skrivs sitter jag som bäst och kämpar med sviterna efter Rockbjörnen i måndags, på torsdag kör P3 sin nya Guld-gala i Växjö, och den 18 februari blir det Grammis-gala, i år tydligen än mer kommersiellt inriktad än tidigare.

I kväll är det premiär för Manifest, den svenska indiescenens egen gala, på Kulturhuset i Stockholm. En tillställning som jag på ett sätt applåderar å det varmaste, då den har för avsikt att lyfta fram all bra musik som sällan kommer i fråga på Grammis eller Rockbjörnen eftersom den är för smal eller ges ut på små bolag utan marknadsföringsmuskler.

Men det tråkiga med Manifest är samtidigt att det är just en indiebolagsgala. All musik får inte vara med. Det är inte de som är bäst som vinner på Manifest, utan de som är bäst av dem som gjort skivor på oberoende skivbolag. Således blir det inga Manifest-priser till Håkan Hellström eller Nicolai Dunger för att de råkar ligga på Virgin, inga till Hellacopters för att de ligger på Universal. Trots att dessa artister på flera sätt känns minst lika "indie" som Manifest-nominerade Marit Bergman, Thåström och Timbuktu.

Jag, som alltid hävdat att det viktiga inte är var en skiva kommer ut utan hur den låter, kan inte låta bli att tycka att det är lite synd.

Vad som är bra med Manifest är dock att det är en sakkunnig jury som väljer vinnarna, inte skiv- och konsertpubliken. För det definitiva publikpriset finns ju redan och heter Rockbjörnen, fler såna behövs inte.

Vilket leder oss till P3 Guld, som verkar vilja vara lite av varje. P3-folk har skött nomineringarna (mestadels bra val), men det är ändå radiolyssnarna som röstar fram vinnarna i de flesta klasser så Marit Bergman har nog ingen chans mot Robyn där heller.

Det pris jag vill se till nästa år, som verkligen kan bli ett alternativ till folkets pris (Rockbjörnen) och på allvar hota Grammis är ett pris där en från musikindustrin oberoende expertjury sköter både nomineringarna och korandet av vinnare helt utan andra hänsyn än de rent konstnärliga, och där all bra musik som givits ut i Sverige utgör urvalet, oavsett storlek på skivbolag.

En gala där både Kent och The Embassy har chans att vinna i klassen "årets pop", alltså.

Håkan Steen