Husbandet från "Så funkar det" gör comeback

NÖJE

Jigs gör comeback och släpper ett nytt samlingsalbum i vår.

Med alla bandets svensktoppshits.

Plus två helt nyinspelade sånger.

Jigs hade utan tvekan sin storhetstid på 70-talet då listframgångarna avlöste varandra. Vem minns inte "Hallå du gamle indian" och "Vi har så mycket att säga varandra" - för att inte nämna "Robot Romeo", min barndoms soundtrack, elva veckor på Svensktoppen 1977.

1984 kom det lysande albumet "Egna drömmar" (Mariann), som jag i en tidigare krönika krävt återutgivning av. Kanske kommer några sånger därifrån med på Jigs kommande samling. Plattan floppade på sin tid, och såldes bara i mellan 15 000 och 20 000 exemplar - fiasko då, fantasisiffror för många i dag.

Jigs har blivit kultförklarade på senare år, och intresset för bandets musik ökade när P3:s humorprogram "Så funkar det" upphöjde orkestern till husband förra året.

Sångaren John-Olov "Jota" Thorén gjorde en turné i höstas med Git Persson, ex- Kellys, snart i Curt Haagers, och Christina Lindberg.

Och nu pågår arbetet med det kommande samlingsalbumet, där de tio svensktoppslåtarna har en given plats. Det är glädjande att en svåråtkomlig sång som "Robot Romeo" äntligen blir tillgänglig på cd.

Men minst lika spännande är att "Jota" Thorén tänker ta ton på skiva igen. Jigs går snart in i studion för att spela in två helt nyskrivna sånger.

- Den ena har lite "Kors i jösse namn"-stuk, den andra är det lite Smokie-varning på, avslöjar "Jota" i telefon.

Samtidigt förbereder bandet en sommarturné, deras första på många år. 2003 ser ut att bli ett spännande år för Jigs.

Fernandoz släpper ett helt nytt album på måndag. Bandets femte cd, "Vem får din kärlek inatt" (DoReMe), föregås av singeln med samma namn.

Den här gången är anslaget mer akustiskt än tidigare, något som bandet valt som medveten strategi. På omslaget till den kommande skivan står eller sitter tre av de fem bandmedlemmarna med akustiska gitarrer i famnen.

"Vem får din kärlek inatt" är en habil dansbandsschlager inspirerad av 50- och 60-talens gyllene musik. Det vimlar, föga originellt, av "sho-waddi-waddi"- och "pom-pom"-körer, men den musikaliska inramningen är mycket förförisk.

Anders Nordlund sjunger bättre och mognare än tidigare. På sitt nya album blandar Fernandoz nya låtar med mer eller mindre väl valda covers.

Baksidan på nya singeln är en ganska svårsmält version av "Inatt jag drömde", men kommande cd:n innehåller också en tolkning av Vikingarnas bortglömda 70-talshit "Hallå".

Lovande.

Emil Sigfridsson, balladkungen, etta på topplistan.

Sverige behövde helt enkelt en ny Henrik "Elvis" Åberg.

Bäst just nu

Michael Nystås [email protected]

ARTIKELN HANDLAR OM