Fernandoz starka hyllning till Elvis

NÖJE

Fernandoz besjunger Elvis på sin nya cd.

"Graceland" är ett av deras finaste ögonblick i karriären.

Jag skulle köpa skivan bara för den enda låten.

Fernandoz debuterade 1995 med femplushyllade albumet "Dina ögon svarar ja" (DoReMe). Sen dess har de troget kommit med en ny skiva vartannat år. Lika troget har de inkasserat tre plustecken för varje cd som släppts efter debuten.

"Dina ögon svarar ja" har förblivit oöverträffad.

Om senaste plattan, "Tomma löften" (DoReMe), släppt bara några veckor före 11 september 2001, skrev jag att det, mycket tack vare ett nytt och mjukare akustiskt sound, var Fernandoz starkaste skiva sen debuten.

På nya "Vem får din kärlek inatt" (DoReMe) försöker de förädla konceptet ytterligare, genom att arbeta mer med körer och akustiska gitarrer. Problemet är att låtmaterialet inte håller, Fernandoz tycks dömda att göra så kallade ojämna skivor, med en handfull starka sånger. Efter att ha hört titelspåret på singel hade jag högre förväntningar än så.

Nu till det positiva:

I dessa tider, när Christer Sjögren ska göra ett visalbum (se Aftonbladet i lördags), ligger Fernandoz helt rätt med plattans fyra tolkningar av kända visor och schlagerlåtar, som "Omkring tiggarn från Luossa" och "Lyckliga gatan".

"Vem får din kärlek inatt" innehåller också "Hallå", en av mina all time favourites med Vikingarna. Torgny Söderbergs klatschiga Abba-stänkare spelades in redan på "Kramgoa låtar 4" 1976, en platta som såldes i 340 000 exemplar på sin tid. Fernandoz version lär väl inte nå samma höjder, men det är i alla fall ett kul coverval.

Men jag hoppas att den riktigt stora och omtalade sången från Fernandoz nya blir "Graceland", en fet ballad skriven av Peter Åhs, Hans Backström och Peter Bergqvist. "Graceland" är både musikaliskt och textmässigt en mäktig hyllning till Elvis Presley. Melodin doftar "There goes my everything" och de vackra, värdiga gospelkörerna är tydligt inspirerade av The Jordanaires, Elvis legendariska kör.

Texten berör starkt: "Fanns det någon som stod vid din sida i den stund du behövde det mest/Men när ljuset brann ut fick du vila på den platsen du älskade mest", sjunger en inspirerad och varmröstad Anders Nordlund.

"Graceland" är en av Fernandoz allra bästa inspelningar, och ett givet titelspår, om ni frågar mig.

Benny Fahlén sjunger hellre än bra på egna femspårs-cd:n "Norrskensland".

Jag stannar hellre vid det musikaliska hantverket. Fahlén har en melodikänsla jag gärna uppmuntrar, och producenten Roland Andersson har gjort ett bra jobb.

"Norrskensland" och söta popschlagern "Chans på Melinda" vill jag höra med mer etablerade namn.

Bäst just nu

Michael Nystås

ARTIKELN HANDLAR OM