”Kvart-i-två-dansen” är en kulturgärning

NÖJE

Sannex har kommit ordentligt på fötter.

Inom kort släpps nya albumet "Angelina".

Senaste smakprovet är singeln "Cyberfriend" (Sann Records), där nye sångaren Magnus Meinert känns trygg i sin roll.

Förra singeln, "Angelina", var latinoinfluerad. På nya "Cyberfriend" väljer Sannex en helt annan väg. Det är en vansinnigt medryckande popbagatell med engelsk nonsenstext och en "sha-la-la-la"-refräng av riktig allsångskaliber. Anders Wrethovs produktion är modern och Magnus Meinert är på hemmaplan musikaliskt.

Hitdoftande, minst sagt. Kompositörer: J. Andersson och P. Ekberg.

Sannex kommande album innebär också comeback för saknade Wizex-sångerskan Paula Pennsäter. Hon sjunger duett med Magnus Meinert i "Himlen finns här hos dig".

Nästa vecka skriver jag om Sannex förra sångerska Jenny Saléns nya band.

Sex orkestrar kämpar nu om de tre finalplatserna i årets dansbands-SM: Alive, Blender, Cheerie, Gamblers, Nova och Rhodos. Spännande namn - och det är du och jag som bestämmer vilka som går vidare.

Tävlingen avgörs genom telefonomröstning, och resultatet avslöjas i P4-programmet "Kalas" den 4 april. Sen återstår alltså SM-finalen i Sunne den 24 juli.

På webbplatsen www.dansbands-sm.com kan man fram till 31 mars ladda hem låtar med de tävlande banden.

Ett lysande tillfälle att höra ny, ung dansmusik.

Jag har svårt att veta hur jag ska förhålla mig till den redan mycket omskrivna samlingen "Kvart-i-två-dansen" (V2) - en cd med 20 klassiska dansbandslåtar från 70-talet. Det är en kulturgärning av stora mått, en skiva som i veckan oväntat hyllats både av Per Bjurman här i Aftonbladet och av Per Hägred i Expressen.

Är det ironi? Är det kult? Är det för att musiken är bra?

"Kvart-i-två-dansen" är en spin-off av radioprogrammet "Så funkar det" och nattklubben Sunkit i Stockholm. Här blandas totalt bortglömda låtar med sånt som slumrat i minnet - jag inser att jag känner igen över hälften av sångerna när jag hör dom. En del av de medverkande är fortfarande verksamma, exempelvis Schytts, som har med två låtar, "Hasta la vista" och "Na-na-na", och Sten Nilsson, som med "Här finns det jobb för vitaminer" 1972 förebådade succén på 80-talet med "Dra dit pepparn växer".

"Min jojo" med Jigs och "Limon Limonero" (sedermera nyinspelad med Grönwalls på 90-talet) med Mats Olin är två andra örhängen.

Mycket är fortfarande bra dansmusik, minnen väcks, kult eller inte, och kvartetten bakom skivan hävdar att den är en kärleksförklaring till 70-talets dansband.

Jag väljer till sist att tro dem.

"Kvart-i-två-dansen" borde följas av en våg återutgivningar på bred front.

Det är bäddat för Jigs comeback senare i vår.

Lyssna

Låtar från ”Kvart-i-två-dansen”.

Michael Nystås