Wahlströms är vårens kungar

NÖJE

Wahlströms träffar helt rätt:

Färska albumet "Allt jag vill ha" (DoReMe) är det bästa de gjort.

Balladkungarna från Vadstena är hetast i vår - fem plus!

"Det är tid nu att visa var vi står", sjunger bandet i "Du och jag mot dom", ett av albumets starkaste spår. Och det är en strof som pricksäkert sammanfattar vad Wahlströms nya handlar om: på sin tredje skiva förfinar de och putsar sitt framgångsrecept till fulländning.

Kombinationen av fingerfärdige Martin Klaman i producentstolen, melodistarka ballader med Daniel Wahlströms egensinniga, innerliga röst och extremt medryckande dansbandspop har utvecklats till en riktig vinnarformel.

Nästan varje spår låter som en potentiell hitsingel. Det tyder på en närmast osviklig talang att hitta starkt låtmaterial.

Den här gången har Wahlströms medvetet valt att enbart spela in nyskrivna sånger. Keyboardisten Tobias Nyström ligger bakom några av bandets finaste inspelningar genom åren. På "Allt jag vill ha" har han skrivit fyra av de 14 sångerna.

"Precis som förr" är en kompetent schlager som Jan Johansen skulle döda för. Den vemodiga texten handlar om en man som blir den som tröstar flickan varje gång hon övergivits.

Jan Johansen skulle förmodligen kunna döda för merparten av de här sångerna.

Det är dansbandspop och ballader som kan välta vilket vardagsrum som helst: Lotta Ahlins och Anna Rockers "Brinner för dig" med sin moderna produktion, Uggla-körerna i Roger Klings och Ulf Georgssons "Du och jag mot dom", Sofia Franssons, Johan Franssons och Tim Larssons powerballad "Det spelar ingen roll" med influenser från Agnetha Fältskogs "När du tar mig i din famn" och Leif Melanders ABBA-doftande "Vad händer sen".

Daniel Wahlström är en av mina absoluta favoriter bland svenska dansbandssångare. Jag har aldrig hört honom sjunga bättre än här.

Ibland låter det som om han har hjärtat hängande i en lös tråd utanför kroppen. Av de manliga dansbandssångarna i det här märkliga landet är det kanske bara Torbjörn Jansson i Sound Express som besitter samma inlevelseförmåga.

Det är två år sen senaste, fyraplusbelönade "Lovar & svär", och fyra år sen debuten med "Blå, blå ögon". Wahlströms har bara blivit bättre och bättre.

"Allt jag vill ha" är det starkaste svenska dansbandsalbumet sen Barbados "Världen utanför" (Mariann) i mars 2002.

Men Wahlströms är ett strå vassare.

Blender, Cheerie och Gamblers gör upp om slutsegern i dansbands-SM i Sunne den 24 juli.

Jag hade hellre sett att Nova ersatt Gamblers i finalfältet.

Men två av tre är väl inte så illa?

Michael Nystås

ARTIKELN HANDLAR OM