Jag lider med Radiohead

NÖJE

Det kan inte vara så kul för Radiohead. En tidig mix av deras kommande juni-album ”Hail to the thief” har läckt ut på nätet och då Radiohead-fansen hör till de mer fanatiska grupperna fans kan man nog misstänka att rätt många redan har hunnit lyssna in sig på och skapa sig en bild av låtar som ”2 + 2 = 5” eller singeln ”There there”. Och därför kommer med största säkerhet en och annan att bestämt hävda att den här versionen är bättre.

Det har redan skrivits en hel del om detta och Radiohead har satt igång en internationell undersökning för att få fast tjuven, men skadan är förstås redan skedd. Jag lider givetvis med bandet. De borde rimligen ha rätt att få presentera sin musik på det sätt de vill, även om jag misstänker att de allra flesta av deras fans ändå kommer att köpa nya plattan när den kommer.

För den här tidiga, omastrade mixen, som jag faktiskt blev försedd med utan att be om det, låter trots allt lite ofärdig på sina ställen. Även om det inte är svårt att höra att bandet börjat skriva låtar igen. Förhandssnacket har gjort gällande att Thom Yorke letat sig tillbaka till ”The bends” i sin låtskrivarstil men Radiohead är som bekant inte bandet som går bakåt. ”Hail to the thief” (för övrigt en etablerad anti-George W Bush-slogan) ser snarare ut att bli ett album där Radiohead tar tillvara allt de uppnådde med ”Kid A” och ”Amnesiac” samtidigt som de återvänder till melodierna. Rätt väg, om ni frågar mig.

Nina Simone är död. Hon hann bli 70 år innan hon somnade in i söndags. Hylla den kanske viktigaste brobyggaren mellan jazz och soul med att skaffa dubbelsamlingen ”Sugar in my bowl – the very best of Nina Simone 1967–1972” i dag. Ni har faktiskt inte upplevt sång förrän ni lyssnat på Nina Simone.

Om ni inte har biljett till Calexico på Chinateatern i Stockholm i kväll är ett fullgott alternativ The Rogers Sisters på Debaser. Stencool postpunktrio från New York, för alla som gillar B-52’s, Talking Heads och sånt.

Jag tvivlade länge men intensivt umgänge med nyutgåvorna av ”Ass cobra” och ”Apocalypse dudes” har slutligen fått mig att se ljuset. Nya ”Scandinavian leather” stärker mig ytterligare. Norsk gaypunk i denim är sanningen. Se Turbonegro i Örebro, Stockholm och Malmö nästa vecka.

Håkan Steen

ARTIKELN HANDLAR OM