"Ändrade planer" är en glädjande tillbakagång

NÖJE

På måndag släpper Thor Görans sitt nya album.

Jag har fått tjuvlyssna på "Ändrade planer" (ARS).

Det är bandets starkaste skiva på sju år.

Jag väntar med att avge ett slutgiltigt omdöme tills jag hört den färdiga plattan. Men jag kan redan nu konstatera att "Ändrade planer", Thor Görans sjätte album och det första på eget bolag, bitvis är mycket starkt.

Det är definitivt Peter Grundströms finaste giv sånger sen 1996 års klassiska album "Ta mig hem" (Frituna). Det mogna anslaget från "En på miljonen" (Frituna) för tre år sen är borta, till förmån för en ungdomligare färgad ljudbild, med ekon från såväl "Judy" (Frituna, 1992) som "Ta mig hem", Thor Görans viktigaste och bästa skivor.

Thor Görans främsta styrka har varit de melodiösa balladerna och de smittande melodierna i de snabbare låtarna. Dansbandspop för fullvuxna, om man så vill. Nya albumet är därför en glädjande tillbakagång till det beprövade konceptet, samtidigt som det för bandet framåt.

Peter Grundström är alltjämt en av våra mest begåvade dansbandssångare. På nya plattan lägger han sig ibland till med en ny, angenäm strävhet i rösten, som tillför ytterligare inlevelse till sångerna.

Grundström är givetvis en nyckelspelare i Thor Görans, som både låtskrivare och sångare, men nye producenten Thomas Thörnholm bidrar med nytt blod och nya idéer som utvecklat bandets sound på ett positivt sätt.

Monia Sjöström följer upp sin självbetitlade solodebut från 2001 med nya albumet "Söderns hjärtas ros" (Frituna). På plattan, som släpps den 12 maj, sjunger hon på svenska igen och uppges samarbeta med flera namnkunniga låtskrivare. Några sångtitlar: "En lång väg av längtan", "Kärlekståg till Montreal" och "Kom genom regnet".

Hur ska man tippa att det låter? En ny Christina Lindberg?

1999 lämnade Monia Grönwalls efter en lång rad framgångsrika år.

Det Boogart gör på sin nya singel "Halfway into love" är samma sak som Svänzons och Joyride lyckades med på "Rytmen av ett regn" och "Hey Hey Honey" häromåret - jublande danslåtar som frustar fram utan bromsar.

På Boogarts förträffliga hemsida www.boogart.nu bjuder bandet på fler delikata smakprov på sin nya musik. Som medryckande "Gudarna har lovat" och den logiska uppföljaren till "Halfway into love", "If we only stay like this".

Logga in!

Picazzo, Norges största unga dansband, släpper nytt album i maj. På tiden att de introduceras på allvar i Sverige.

Bäst just nu

Michael Nystås