Vi har inte sett slutet på dokusåporna än

NÖJE

Glöm Foppa, Salo och Sudden i Tre Kronor.

Årets hetaste dreamteam rymmer Zübeide, Emma och Robban.

SVT:s grand finale av "Expedition: Robinson" har alla förutsättningar för... tja, allt...

Det är tänkt att bli den stora avslutningen, sista fajten med gänget, slutpunkten i SVT:s skandalsuccé "Expedition: Robinson".

Så blir det förstås inte.

Att TV4 och TV3 kommer att duellera om att få ta över programmet vet vi redan, det är självklart.

Om nu inte SVT ångrar sig.

Klart är i vart fall att årets omgång blir den saltaste så här långt, greppet att låta gamla deltagare få en revanschchans är naturligtvis infernaliskt. Vad händer när Robban stöter på Emma? När Kent, Björn och Martin ska tävla om vem som är bästa vildmarksmannen? När Malou får bebisångest? När Hildegard... ja, vad nu hon gör.

Programmet som för sex år sedan banade väg för dokusåporna in i de svenska tv-tablåerna når nu sitt crescendo. Kanske kan man se det som början till slutet för genren, kanske kan dokusåpebubblan spricka.

Fan tro"t.

Jag har förundrat mig över cynismen i att public service-kanalen SVT i "Rapport" kan sända ett reportage från svältens Afrika och en halvtimma senare servera tittarna en arrangerad nöjessvält - upplättad med bikinis - där en deltagare ligger med dropp.

Att man varit så besjälade i just detta med att utsätta deltagarna för svält. Nog hade vi kunnat mysa hemma i tv-soffan utan själva svälten, eller?

Att Kanal 5 lockar tittare med fyllesex i "Big Brother" och "Temptation Island" är egentligen mindre cyniskt. Kanal 5 har inga andra ambitioner än att tjäna pengar, punkt.

Och gränsen har successivt flyttats fram för vad man vågat visa.

Detta trots att "Big Brother" är kanalens största barnprogram.

I "Camp Molloy" i Fyran har vi i vinter också varit nära att se en människa dö, andningsstillestånd och hjärtstillestånd, allt för att krydda din tv-kväll.

Hur fort utvecklingen - om vi väljer att se det som en utveckling - gått i den här genren är egentligen svårt att visa, om man inte flyttar över programinnehållet till andra nöjesprogram.

Tänk dig att Ingvar Oldsberg ligger utmärglad med dropp i "På spåret", eller att Robert Wells aspackad ligger med en deltagare på ena flygeln i "Så ska det låta".

Jo, det blir absurt.

Men dokusåporna har fört oss hit.

Jag har frågat om det inte är något grundläggande fel med ett underhållningsprogram som kräver att samtliga deltagare får psykologhjälp efter inspelningen?

Jag har frågat om ett tv-underhållningsprogram verkligen är värt att en människa dör?

Ingen ansvarig tv-chef vill besvara de frågorna.

Fortsättning följer... är jag rädd.

Facit

Ronny Olovsson