Thor Görans låter bättre än någonsin

NÖJE

Thor Görans slår till med sitt starkaste album på sju år.

"Ändrade planer" (ARS), i butik i går, är en av vårens stora dansbandsskivor.

Orkestern står stadigt på egna ben utan något tungt skivbolag i ryggen.

Bandet går sin egen väg på detta sjätte studioalbum, och presenterar med nye producenten Thomas Thörnholm (mannen bakom Barbados "Se mig" och "Kom hem") en välbehövlig vitamininjektion för dansbandsscenen.

"Ändrade planer" är en imponerande uppvisning i lättfotad dansbandspop förenad med det klassiska Thor Görans-soundet, vars främsta kännemärke är sångaren Peter Grundströms hantverksmässigt komponerade sånger. Merparten av de 14 nya sångerna har han skrivit tillsammans med Camilla Andersson, några har han skrivit helt ensam och som toppen på berget har han skrivit en mycket bibliskt färgad svensk text till plattans enda lån, en cover på Dire Straits "Ticket to ride".

Gott så.

Som jag skrev förra veckan är Thor Görans nya cd både ett viktigt steg framåt och en glädjande tillbakagång. Kvartetten Peter Grundström, Anders Sundberg, Dick Sjöberg och Kjell Söderlind utforskar ny mark samtidigt som de försäkrar sig om att fansen ska känna igen sig.

Det mogna anslaget från förra albumet, 2000 års "En på miljonen" (Frituna), är bortsopat till förmån för dansbandspop för dem som vuxit ifrån Wahlströms. "Ändrade planer" är Thor Görans bästa och jämnaste skiva sen "Ta mig hem" 1996. De nya sångerna håller mycket hög klass, ett intryck som förstärkts sen jag fått höra det färdigmixade resultatet.

Peter Grundström sjunger bättre än nånsin.

Titelspåret lockar med sina snygga "Needles and pins"-gitarrer, hjärtevarma tryckaren "Det borde vara jag" lånar från Tomas Ledins stora ballad "Nyckeln till dig" från 1993 och den tillbakalutade betraktelsen "Kan det va så här" är livsnjutaren Peter Grundströms svar på Sven-Ingvars "Då mår jag riktigt bra".

Balladerna bjuder på några av skivans största stunder, men jag finner också något välgörande kaxigt i nummer som "Bara för din skull", tydligt influerat av den bredbenta Ledinrocken i "För dina ögons skull".

Övrigt: upplyftande dansbandspop ("Bara jag har dig", "Älska mig"), längtansfyllda tryckare ("Imorgon", "Till dig och mig"), lite moget ("Jag ger aldrig upp", "Det är inte lätt att bli stor") och en dos - folkhemsreggae (Jag vill leva med dig"). Och, ja, låten från "Grabben i graven bredvid" är också med.

Lite gulligt är det också med Peter Grundströms ödmjuka tacklista i texthäftet. "Tack, snälla du" och "tack, snälla ni" utropar han till höger och vänster.

Dessutom: skivbolagsnamnet, ARS " på engelska låter det nästan som ett välriktat långfinger mot storbolagsindustrin.

Thor Görans har kanske gått och blivit rebeller?

Bäst just nu

Michael Nystås