Alla gillar tittarombuds- mannen

NÖJE

Lite då och då dyker han upp i morgonsoffan. Ofta jeans och kavaj. Gärna en polotröja, om säsongen tillåter. Han ler, verkar trygg. I förnamn heter han "Janne", i efternamn "Andersson". Precis som Janne Andersson i Askersund och precis som Janne Andersson i Hässleholm. Och när han pratar, då pratar han som folk pratar mest. Han använder inga svåra ord, utan spottar ur sig pedagogiska haranger, vars innebörd inte ens Björn Borg skulle missa. Det är ett väl utfört skådespeleri. För det är svårt att inte gilla TV4:s egen tittarombudman, han som heter "Janne" i förnamn, och "Andersson" i efternamn. Han ljuger inte om tv.

När en tittare ringer in till studion och frågar varför det senaste avsnittet av Dr. Phil avbröts alldeles abrupt (innan programmet var klart!), då har TV4:s egen tittarombudsman en förklaring till varför det blev så, och han skulle aldrig råda kvinnan att skaffa sig ett liv. Sen ursäktar han misstaget, förstås, och utlovar generöst nog en repris "om några månader". Kvinnan i luren jublar. De går inte att tycka illa om TV4:s egen tittarombudsman. TV4 är en snäll kanal!

Så tänker ganska många - precis som människorna som har uppfunnit "Janne Andersson" hade hoppats. Men man behöver inte vara speciellt cynisk för att inse hur cynisk kanalens ledning är, och hur det gick till när de under en påkostad spa-helg på det japanska hälsocentrat satt i glansiga kimonor och bestämde att de skulle skapa en egen tittarombudsman, som TV4 själv avlönar och som "på ett skenbart sätt jobbar i tittarnas tjänst".

Det är inte utan att jag känner ett visst obehag inför den stora kanalens konstruerade omtanke. Mycket på grund av att det är så snyggt gjort, så polerat. Men också för att tusentals människor sitter hemma i stugorna och tycker att "Janne Andersson" är det mysigaste som har suttit i en morgonsoffa.

Egentligen är TV4:s egen tittarombudsman bara en medelålders FAQ-snubbe som ibland har polotröja på sig, och som vet varför TV3 och inte (!) TV4 sänder hockey-VM. Det är hans jobb. Men tack vare den ivriga lanseringen och framför allt tack vare namnet, så lever väldigt många tittare i villfarelsen att "Janne Andersson" är ett ombud som arbetar just för tittarna. En sorts facklig representant. Så är det inte. TV4:s egen tittarombudsman är inget annat än TV4:s egen tittarombudsman. Han är anställd av TV4.

Så, hushåll med superlativen! Snälla! Även om du heter Janne Andersson och bor i Askersund.

ª Diskutera krönikan

www.afton-

bladet.se/puls

Tv-veckans höjdare

Alla pratar om

Kanal 5, tisdag 20 maj, 21.00.

Hjälp! En extra lång säsongsfinal på den fruktansvärt pinsamma, men härliga, amerikanska såpan. De ratade tjejerna ska berätta sina versioner av varför de blev spolade och ungkarlen Aaron ska slutgiltigt välja mellan den unga Brooke från Alabama och den lite mer mogna Helena från New Jersey. Se upp, för snart kommer den svenska versionen av "The Bachelor".

DC Comics

Kanal 5, torsdag 22 maj, 20.00.

Samma gäng som gjort "Smallville" har gjort om ännu en DC Comics-saga till tv-serie. Den här handlar om de tre snygga kvinnliga superhjältarna Barbara "Batgirl" Gordon, Helena "The Huntess" och Läderlappens och Catwomans dotter Dinah. Trion har tagit över efter Läderlappen i Gotham City och måste, förutom bekämpa brott, försöka hålla sina alter egon bortom misstankar. Och läppstiften på plats, förstås.

Sexrevolution?

SVT1, söndag 18 maj, 23.20.

En engelsk dramaserie i tre delar om den unga lärarinnan Jenny som kommer till en ny småstad för att undervisa. Året är 1959 och den gamla tidens syn på

sexualitet håller på att förändras.

P-pillren är i antågande och med dem en revolution på området. Serien är baserad på Kingsley Amis bok "Take a girl like you" och handlar om Jennys halvtama försök att hålla karlarna på avstånd.

Trams

SVT1, fredag 16 maj, 21.00.

Ska du se på film hemma i soffan i kväll så behöver du inte bry dig om att hyra någon. Du har i och för sig säkert redan sett "En fisk som heter Wanda" - det är ju ändå 15 år sedan den kom - men du kan gott se den en gång till. John Cleese, Jamie Lee Curtis, Michael Palin och Kevin Kline är i högform i en tramsig och dum film som man bara måste älska.

"Jag tänker inte ifrågasätta det mer. Jag är bra på det. Det ligger för mig.

Jim Carrey har gett upp det där med seriösa roller.

Filip Hammar