Schytts - en orkester som följer med sin tid

NÖJE

Schytts har lyckats med sitt "könsbyte".

Nya sångerskan Yeni Karlsson är precis så bra som jag hoppades på färska singeln "Ta mig ända hem" (Mariann).

Det är det bästa Schytts spelat in sen "I ett nattåg söderut" för ett och ett halvt år sen.

"Ta mig ända hem" är ett riktigt kraftbevis för dem som räknade ut Schytts när sångaren Peter Danielson slutade. Det är helt uppenbart att det var ett lyckokast att satsa på en kvinnlig sångerska som efterträdare.

Och med Yeni Karlsson, 31, har Schytts chansen att visa världen att de fortfarande är en i allra högsta grad vital dansorkester som följer med sin tid. Hennes röst är stark och kraftfull, och får mig att tänka på Paula Åkesdotter-Jarl.

Nya singeln är helt oemotståndlig. Bandets kapellmästare och producent Tomas Edström har tillsammans med Bhonus trumslagare Ulf Georgsson skrivit en riktigt hitdoftande, modern popschlager, som samtidigt bär klassiska schlagerinfluenser.

Nynna vidare på refrängen - ja, visst påminner den lite om Chips-klassikern "God morgon", och det härliga gunget, visst är det lite "Last Christmas"?

Efter nedläggningen av Helene & Gänget i höstas blev det tyst om firade sångerskan Helene Persson. Under förra året hade bandet sin kanske största svensktoppshit genom tiderna med snygga balladen "Så speglas kärleken", och jag var nog inte ensam om att tycka att Helene & Gänget gjorde en otajmad sorti.

Senaste livstecknet på skiva var duetten "Tu sei l"unica donna per me" (Skåneton) från i somras, där Helene Persson sjöng storartat tillsammans med Nino Tiritiello.

Nu är hon mammaledig, men har siktet inställt på schlager-SM 2004. Låtar skrivs tillsammans med ex-maken Magnus Persson.

Och redan nu på lördag sjunger Helene Persson i husbandet i radions P4 när sommarsatsningen "Radiofrågan" startar. Frågesporten sänds varje lördag hela sommaren.

Det blir ett kärt återhörande.

Schlagervinnarna Calle Kindbom och Carl Lösnitz har skrivit Alingsåsorkestern Chiquitas senaste singel. Med "Det finns ingen som jag älskat så" (Mariann) beträder de gammal och välbeprövad mark efter femteplatsen i Riga i lördags.

Chiquita har redan rönt viss framgång med sin nya singel, men i mina öron följer "Det finns ingen som jag älskat så" formulär 1A när det gäller traditionell dansmusik.

Såna här låtar skriver Calle Kindbom i sömnen.

Gamle dansbandskungen Janne Önnerud hördes senast på platta med Kikki Danielsson i sommarduetten "Du och jag" (Mariann).

Nu är han tillbaka med pigga singeln "Surrender", producerad av Thomas Thörnholm, som senast rattade Thor Görans album "Ändrade planer" med lyckat resultat.

"Surrender" är en 60-talsdoftande dansbandsschlager skriven av Leif Melander och Dan Attlerud. Janne Önneruds ljusa sångröst är välbehållen och har känsla. Det här blir en utmärkt sista-dansen-tryckare i sommar.

Bäst just nu

Michael Nystås [email protected]