Den bästa countryn på svenska just nu

NÖJE

Drifters släpper ett album på tyska.

Jo, du läste rätt.

"Träum dich zu mir" (Scranta/Edel) är som att bli kastad rakt in i den tyska uttagningen till schlager-EM.

Svenska dansbands dragning till den tyska skivmarknaden upphör aldrig att förundra. Thorleifs har gett ut platta där. Vikingarnas fjärde tyska album är på gång.

Och den 23 juni släpper svenska Drifters sin första cd, där sångerskan Erica Sjöström sjunger på tyska.

I Tyskland kallar sig bandet för Midsommar eftersom namnrättigheter satte stopp för det egna namnet.

Albumet innehåller tyska versioner av klassiska Drifters-hits som "Kommer tid, kommer råd", "Kom hem och sov i min säng" och "Nu lyfter vindarna". På svenska hade det här varit en alldeles utmärkt best of.

Erica Sjöström är en övertygande sångerska. Soundet är också lättare, luftigare, och frågan är om jag inte föredrar Midsommar framför Der Vikinger.

Jag ser Fame på Liseberg, dagen efter deras sågade turnépremiär. Magnus Bäcklund låter som en blandning mellan Lasse Holm, Björn Skifs och Tomas Le-din.

Men jag måste tillstå att det där ensamma plustecknet i torsdagens Aftonbladet gott kunde ha kompletterats med ytterligare ett eller två. För det är gott tryck i Bäcklunds röst när han sjunger "Save my soul", mycket bättre än på skiva.

Och när Jessica Andersson ensam sjunger en skir, skir ballad, "Säg att du stannar kvar", ryser jag till i den ljusa försommarkvällen. Så vackert.

Kontakten med den förvånansvärt blandade publiken är bra. Bäcklund och Andersson visar upp en smittande arbetsglädje på scenen.

"Söderns hjärtas ros" (Frituna) är countryplattan Grönwalls aldrig gjorde. Monia Sjöströms andra soloalbum är den bästa country du kan höra på svenska just nu.

Monia, en av landets bästa sångerskor i min bok, sjunger ärligt och känslostarkt låtar skrivna av exempelvis Mauro Scocco, Peter LeMarc och Per Gessle. På en gråtmild och romantisk karaktär som undertecknad går det rakt in i hjärtat.

Här vimlar av välskrivna, goda melodier, som bärs fram på en skön ljudmatta som får tillskrivas EMI-maffian och producenterna Mikael "Nord" Andersson och Martin Hansen.

Singelsläppta "Rakt ut i natten", skriven av Mauro Scocco, är en favorit. "Är det jag som blivit äldre / eller är det nånting här / allting faller omkring mig / allt ramlar isär", sjunger Monia och det är textrader som det är omöjligt att stå oberörd inför.

För egen del hoppas jag att hon fortsätter att sjunga på svenska efter det här.

Jag hör Helene Persson sjunga Roy Orbisons "California Blue" i P 4:s nya lördagsnöje "Radiofrågan", och tänker att det är förbaskat synd att hon lade ner Helene & Gänget.

Bäst just nu

Michael Nystås

ARTIKELN HANDLAR OM