Martin Nilssons debut spretar mer än lovligt

NÖJE

Martin Nilsson var en av den gångna Fame Factory-säsongens mest populära deltagare, som till synes oförställd gick stadigt genom veckofinalerna.

När han röstades ut blev han lovad skivkontrakt på stående fot av Bert Karlsson.

Men debutalbumet är mer än lovligt spretigt.

"En del av mej" (Mariann) är fylld med känslosam dansbandscountry, Lasse Stefanz ballader ligger inte långt borta, Lasse Wellander och resten av studiomaffian spelar oklanderligt.

Men Emil Sigfridsson gjorde nästan samma sak på sin snäppet starkare debut i början av året.

Frågan är om publiken räcker till för Martin Nilsson.

Några gånger - men alltför sällan - når Nilsson in under huden.

Duetten med Curt Haagers nya sångerska Git Persson, "Tillbaks igen", för övrigt en Grönwalls-cover, är ett exempel.

Calle Kindbom och Carl Lösnitz har skrivit ett par av plattans starkaste sånger, som feta balladen "Från natt till dag" och spänstiga "Längre fram".

Thomas G:sons titelspår är också bra, men det blir fånigt när det finns en engelsk låt på skivan vars titel är direktöversättningen "A part of me".

"Not another you" är stark, amerikansk nutidscountry med Thomas Haglund på fiol, och Elvis-tolkningen "Always on my mind" lyfter med mäktiga gospelkörer.

Men det är för många covers, för många engelska texter, och de andliga sångerna passar helt enkelt inte in, och jag förstår inte poängen med att låta Åsa Jinder skriva ny text till "Han är min sång och min glädje".

Martin Nilsson gick i veckan in på försäljningslistans 25:e plats.

Han är bäst i lagom doser.

Drifters har en diger sommar framför sig:

Turné i Sverige, med premiär i Kärrasand den 7 juni. Turné i Tyskland, med lansering av första tyska studioalbumet "Träum dich zu mir" (Scranta/Edel), som släpps 23 juni, och spelningar i flera olika tv-shower med sammanlagt 25 miljoner tittare.

Det blir också intervjuer i tv, radio och tidningar.

Midsommar, som Drifters heter i Tyskland, får ta ett djupt andetag och kasta sig ut.

Jag hör Helene Persson sjunga "Så speglas kärleken" i P4:s nya lördagsnöje "Radiofrågan", och tänker att det är förbaskat synd att hon lade ner Helene & Gänget.

Till sist:

"Farväl adjö, San Marino / kanske ses vi nästa år / men varma vindar ger en vår i San Marino".

Vikingarna spelade in Paul Paljetts "San Marino" på "Kramgoa låtar 4" 1976 - ett album som sålde i otroliga 340 000 exemplar.

Bäst just nu

Michael Nystås