Imponerande parad av svensk schlager

NÖJE

Lagom till säsongspremiären av "Allsång på Skansen" kommer "Lasses favoriter" (Frituna).

Javisst - en trippelbox med Lasse Berghagens personliga favoriter från hans tio år som programledare.

Med artister som inte hunnit vara med än.

Det där sista kan jag tycka är ett logiskt grepp. Det är klart att Berghagen vill täcka in även årets artister i den här summeringen. Därför är Fame och Jill Johnson med och sjunger sina låtar från årets Melodifestival.

Men om nu boxen ska ha en tillbakablickande funktion, kanske man kunde väntat med att släppa den till efter programseriens slut?

Well, nu gnäller jag.

Faktum är att "Lasses favoriter" är en alldeles utmärkt samlingsbox. Den överlappar och tar vid efter de fyra boxar Leif "Loket" Olsson ligger bakom hittills, med "Lokets favoriter 4" (Frituna) i december 2002 som senaste tillskott.

Dansbanden finns med här också, men framför allt är det en imponerande parad av svensk schlager- och populärmusikhistoria som bjuds. Håkan Hellström, en entertainer av rang, och Wyclef Jean sticker upp som udda gubbar i lådan, och sen är det allt från Electric Banana Band och Markoolio till Anne-Sofie von Otter och Povel Ramel.

En läsare skriver att hon får samma känsla av Martin Nilsson som hon som ung fick av att höra Gunnar Wiklund. En intressant jämförelse, som visar på en potential hos Martin Nilsson att en dag bli riktigt folkkär.

Detta sagt med anledning av mitt något ljumma mottagande av nämnde Nilssons debutalbum förra veckan.

Monia Sjöström har en liten sommarhit på gång med "Mannen med gitarr", senaste singeln från hennes uppmärksammade album "Söderns hjärtas ros" (Frituna). "Mannen med gitarr" är skriven av glödhete Per Gessle och doftar sommar, sol och varma vindar. Refrängen går att nynna efter en lyssning.

Vilken röst!

Det finns fler pärlor att plocka från Monias cd:

Countryrockarna "Kärlekståg till Montreal" och "Kom genom regnet", båda skrivna av Mattias Blomdahl från Charlie"s Magazine och Jörgen Smedshammar, måste också höras, och "Han påminner om dej", skriven av producenterna, är som att höra Peter LeMarcs "Hon gråter inte mer" igen.

Och bilderna i texthäftet är rasande snygga.

Det är Monia du ska ha om du vill ha bra country med genomtänkta svenska texter och goda melodier att sjunka in i. Är du ute efter den lite glättigare Shania Twain-influerade varianten kan jag rekommendera Monica Silverstrands nya cd. "Monica Silverstrand" (Eidolon) är fylld av den typen av hitdoftande låtar.

Nina och Kim från Friends gör comeback som duo, som Aftonbladet berättade i går. Och de sjunger på svenska igen.

Kan bli höstens stora akt.

Bäst just nu

ARTIKELN HANDLAR OM