Skivtorkan är svår i dansbands-Sverige

NÖJE

Wahlströms, Thor Görans och Sannex är de största glädjeämnena på albumfronten hittills i år.

Men skivtorkan slår hårt mot dansbanden.

Förra årets trend tycks stå sig.

Vid samma tid förra året var det bara Candela och Barbados som kommit med hållbara nya album. I övrigt dominerades den sparsamma dansbandsutgivningen av diverse samlingar - Thorleifs, Curt Haagers och Wizex hörde till dem som summerade sina karriärer.

Inte heller 2003 har hittills varit speciellt imponerande.

När jag studerar min lista över dansbandsplattor utgivna så här långt, slås jag av hur lågt Mariann ligger. Bert Karlsson dominerar inte längre dansbandsutgivningen, utan har girat in på ett sidospår med tonvikt på schlagerpop.

Jag vet inte om det är en bestående trend, och än är det för tidigt att sia om vad det på sikt kan betyda för svensk dansmusik.

Men 2002 var helt klart en nedgång jämfört med 2001. Jag kan bara hoppas att andra halvåret 2003 blir en uppryckning.

Till dess får vi fokusera på de glädjeämnen som trots allt finns. Och visst är det intressant att två av vårens starkaste dansbandsalbum getts ut av banden själva?

Det är svårt att hålla jämna steg med Thor Görans och Sannex.

Missa inte intervjun med Boogarts begåvade sångerska Anna Lundberg i sommarnumret av Får Jag Lov. Nytt album är på gång. Räddningen för 2003?

Blue Hawaii - fyra glada gossar från Danmark - satsar på en duett med Drifters sångerska Erica Sjöström på senaste singeln "De fölelser vi deler" (Tewa Music). Det är en mjuk schlager som bärs upp i sin helhet av Erica Sjöströms insats. Och, nej, hon sjunger inte på danska.

Ett litet fynd.

Läs mer om Blue Hawaii på www.bluehawaii.dk.

"Visor" (Mariann) är den senaste installationen i "Fame Factory"-sagan. Här tolkas gamla och nyskrivna visor (nja, om allt är visor kanske kan diskuteras) av artister från de två gångna säsongerna.

Johanna Bjurenstedt gör Jonas Gardells fina "Aldrig ska jag sluta älska dig" från filmen "Livet är en schlager", i en version som Helena Bergström ärligt talat gör bättre, men Fame-Jessica berör i Ted Gärdestads "Himlen är oskyldigt blå" och Hannah Westin är ljuvligt sockersöt i "För kärlekens skull". Lyssna också på Johan Thorsells övertygande inspelning av Cornelis "Sommarkort".

Det är mycket musik för pengarna, skivan har 21 spår, men det är de två nyskrivna sångerna av Johan Fransson som ger störst behållning. Andrés Esteche kan ha en blivande sommarklassiker med sin "Än doftar havet".

Till sist:

Jag nynnar fortfarande på "Waitin" on a sunny day" efter väckelsemötet på Ullevi i lördags.

Springsteen svänger.

Bäst just nu

Michael Nystås