Konceptet känns urvattnat - Vikingarna bör gå vidare

NÖJE

Vikingarna sammanfattar sina hittills tre tyska album på färska samlingsplattan "Best of Vikinger" (NMG/EMI).

Och kompletterar med sex nyinspelade sånger.

Men nu hoppas jag att bandet går vidare.

Det är fyra år sen Vikingarna debuterade på den tyska skivmarknaden med albumet "Kuschel dich in meine arme" - en på det hela taget utmärkt uppsamling av orkesterns största hits genom åren.

Efter det har Vikingarna släppt ett nytt album på tyska varje år, men konceptet har känts mer urvattnat för varje gång. Flitiga gästspel i olika tv-shower har gjort skivorna till stora försäljningsframgångar.

Nu är det alltså hög tid att sammanfatta de tre första albumen med Vikinger. Det görs storstilat på cd:n "Best of Vikinger", där 15 sånger från dem fått sällskap av sex nyinspelningar, hämtade från Vikingarnas senaste svenska skivor, "Kramgoa låtar 2001" och "Kramgoa låtar 2002".

Hängde ni med?

"Best of Vikinger" släpptes i Tyskland redan i juni, men görs nu tillgänglig även för de svenska hardcore-fansen.

För egen del hoppas jag att samlingen är tänkt som ett bokslut, även om pressreleasen låter ana en fortsättning. Det känns som om Vikinger-konceptet har dragits så långt det går, och en värdig slutpunkt vore att höja blicken och gå vidare nu.

Mer intressant är Christer Sjögrens sen länge omtalade visplatta som släpps i oktober. Det blir hans första soloplatta sen julskivan "Ett julkort från förr" (NMG) 2000.

Jokers från Kristianstad spelar mogen dansmusik och debuterar nu med albumet "Det finns ingen annan som du" (Hi-Hat Records), producerat av Magnus Persson från nedlagda Helene & Gänget. Det hedrar bandet att de, bortsett från ett medley och en Roy Orbison-cover, valt att spela in nästan enbart nytt material, skrivet av namnkunnigt folk som Haidi Krohn, Keith Almgren och Stina Jadelius, som gjorde succé med Sarek i Melodifestivalen i år.

Men man bör inte förvänta sig några Nordman-hybrider - "Vårt eget sommarparadis", skriven av Jadelius och Mårten Eriksson, är en habil dansgolvsstänkare, varken mer eller mindre.

Producenten Magnus Persson har skrivit en av skivans finaste sånger, mjuka balladen "En dag som alla andra", som i uttryck och stämningar hade passat Helene & Gänget perfekt. Nu gör Jokers den med den äran och visar att mogen dansmusik framför allt handlar om att ha starka melodier att förvalta.

"Etthundra rosor" är också bra, skriven av beprövade kompositörerna Mikael Wendt och Christer Lundh (vart tog de vägen?).

För övrigt anser jag att det är töntigt att kopieringsskydda dansbandsskivor. Lasse Stefanz kommande samling går inte ens att spela i datorn.

Bäst just nu

Michael Nystås [email protected] Dans