Sten & Stanleys nya dvd låter mycket spännande

NÖJE

Framgångarna med sommarsingeln "Vild och lite galen" (Scranta) gav mersmak.

Nu satsar Sten & Stanley på dvd.

Redan om en månad släpps "Samlade tv-hits".

Sten & Stanleys kommande dvd ska innehålla precis det som antyds av arbetsnamnet - uppträdanden genom åren i olika tv-sammanhang kompletterat med inramande, helt nytagna scener.

- Vi har både tagit material vi själva är delägare till och köpt loss rättigheter till annat, saker som kanske bara visats en gång, berättar sångaren Sten Nilsson när jag träffar honom en solig eftermiddag utanför Trädgårdsföreningen i Göteborg.

Det innebär, bland mycket annat, spelningar i allt från "Bingolotto" till egna kaféprogrammet "Hallå Sverige".

Förra veckan spelades nya scener till dvd:n in i Göteborg, bland annat i just Trädgårdsföreningen och på Liseberg, där Sten & Stanley medverkade i en jubileumsshow.

Mycket musik blir det, förstås, Sten & Stanley har en låtskatt få dansband förunnade. Klassikerna kommer att få sällskap av 6-7 helt nya sånger, bland annat en nyskriven ballad av Jan-Erik "Jag vill vara din, Margareta" Karlzon, "En bild av dej":

- Det är en låt vi tror mycket på, säger Sten Nilsson.

Sten & Stanleys nya dvd-projekt låter mycket spännande, och det finns anledning att se fram mot resultatet. "Hallå Sverige" var ett av de mest underhållande kaféprogrammen på den tiden det begav sig. Det kan bli en innehållsrik och nostalgifylld stund framför tv:n.

Vad jag vet är det också första gången ett dansband kommer på dvd.

Det är tur att man har uppmärksamma läsare. Johan E Skoglund skriver och påpekar att balladen "En gåva från himlen" från Lasse Stefanz färska dubbelsamling "Det här är bara början" (Frituna) fanns med redan på albumet "Fredens duva" (Mariann) 1985.

"En gåva från himlen", som jag skrev mycket uppskattande om förra veckan och felaktigt omnämnde som en av de sju nyskrivna sångerna på samlingen, är alltså även den en cover som bandet gjort på sig självt.

Inspelad i original under titeln "En gåva från himmelen" för 18 år sen.

Så här är det: Lasse Stefanz nya samling innehåller totalt 40 låtar. 15 av dem är inspelade 2003, åtta är nyinspelningar av gamla sånger, sju är helt nyskrivna för plattan.

Jag hör versionen av "En gåva från himlen" på "Fredens duva". 1985 kommer rusande tillbaka. Olle Jönsson, 18 år yngre, trummaskiner.

Och - sannerligen - nu hörs det att det är en tysk schlager från 1984.

Jämför med nyinspelningen, där han är erfaren, ärrad, luttrad.

En svensk Johnny Cash?

I morgon avslutar norsk tv sin kanske största dansbandssatsning genom tiderna. I fyra veckor har norska tv-tittare på bästa sändningstid kunnat följa bandet PK & Dansefolket genom sol och regn.

Bäst just nu

Michael Nystås