Härligt - det börjar lukta koskit igen...

NÖJE

Zeb Macahan har kisat sig igenom ännu en svensk sommar i sin fransiga stinkbomb till skinnoverall.

Som ett fornminnesmärke över en död genre: western.

Trodde jag...

Just som jag började fundera kring att det nog har ridits in i solnedgången för sista gången i en stor Hollywood-produktion dimper veckans nummer av Entertainment weekly ner i brevlådan.

Med en - hupp! - vilda västern-special mitt i sitt höstfilmsnummer.

Jag sneglar på mina ormskinnsboots i skohyllan mellan blöjbytena.

Kan det vara möjligt att cowboys ska bli inne igen!?

Kläderna visst, men filmerna.

Inte så att jag skulle ha något direkt emot det. Jag är ett barn av Clint Eastwoods sporrklirr och cigarrtuggande. Kunde inte förstå min pappas vurmande för gubben John Wayne - som i mina ögon inte skulle ha överlevt en blick ens från Clintans stenhårde pistolman.

Det var på Frilles, fritidsgården, i videons förlovade ungdom. Västerns var stort. Visst minns jag med ett leende även Terence Hill och Bud Spencer i de rekordsjuka västernhistorierna där knytnävarna var viktigare än dialogen.

Det var ständiga diskussioner om det skulle ses en västern eller en krigsfilm.

Det var länge sedan jag var involverad i en sådan diskussion i videobutiken.

Cowboys har varit lika sällsynta som bra De Niro-filmer de senaste tio-femton åren.

Men, ja, nu ska det alltså sadlas på igen.

Kevin Costner är aktuell i "Open range", en västernfilm som han hoppas ska räta upp hans minst sagt vingliga karriär. Han dansar inte med vargar, men det pangas så att till och med den amerikanska censuren reagerat.

Regissören Ron Howard är aktuell med "The missing", ett kidnappningsdrama med Tommy Lee Jones i hatt och boots. Lägg till "The Alamo", HBO:s tv-serie "Deadwood", "St Agnes" stand" som eventuellt Martin Scorsese ska regissera, "The Lone Ranger", en ny version av Sam Peckinpahs "The Wild bunch"... Ja, ni hajar.

Det börjar lukta koskit.

Så allt talar för att vi får se Zeb halta sig fram några varv till.

Mary J Blige är det närmaste vi kommit en ny Aretha. Men frågan är om Puff Daddy är rätt producent för henne. Nya "Love & life" känns en smula statiskt

beatorienterad. Kanske är helt enkelt låtarna inte i klass med hennes röst.

Jag tvekar lite efter de första lyssningarna...

AC/DC kommer med en ny liveplatta, när de i själva verket borde ge ut den 20 år gamla konsertfilmen "Let there be rock" på dvd i stället.

Till sist: CNN:s "World sports" ger oss veckans tv-pärla, deras "play of the day" ägnas det mest makalösa de har i bildväg varje dag, denna dag mummelsjunger Ozzy Osbourne en bollspelshymn. Stadionpubliken ser ut som 50 000 fågelholkar. Inte ett ord går fram i mummelsången... hrrm. Lite väl generös fördrink månne...

Facit

Ronny Olovsson

ARTIKELN HANDLAR OM