Visst håller Drifters hög klass - även på tyska

NÖJE

Drifters på tyska är framför allt en utmärkt greatest hits-platta.

Under namnet Midsommar gör de 14 av sina största sånger från de senaste tio åren.

Årets sångerska Erica Sjöström är den klarast lysande stjärnan.

Jag hade givetvis föredragit en rejäl genomgång på svenska med Drifters.

Det saknas en riktig samlingsplatta med den här ofta underskattade orkestern, som de senaste åren faktiskt haft en av landets allra bästa dansbandssångerskor bakom mikrofonen.

Men jag begriper att det var svårt att inte hoppa på tåget när tyska storbolaget slog en signal efter att ha hört några låtar. Namnbyte efter rättighetsstrul, inspelning, turné och den hektiska sommaren var ett faktum.

"Träum dich zu mir" (Edel) är 14 nyinspelningar av sånger plockade från Drifters fyra senaste album, från 1993 års "Nästa gång det blir sommar" (Scranta) till 2001 års "Om du vill ha mig" (Scranta), då sångerskan Erica Sjöström debuterade. Soundet är luftigt och dansant och det är intressant att höra vad Erica Sjöström förmår att göra med Drifters-klassiker som "Nu lyfter vindarna" och "Kommer tid, kommer råd".

Gudabenådad, skrev jag om henne redan för två år sen.

Låtmaterialet håller mycket hög klass, och hade det här varit en platta med nyinspelningar på svenska hade betyget höjts avsevärt.

På omslaget är det en vitsippsbacke med en röd stuga i bakgrunden. Der Vikinger har fått ett gäng nya ambassadörer vid sin sida.

Det svänger om nya Berth Idoffs! På nya, somriga singeln "Sommarhatt" låter sångerskan Lotta Dahlström som en ny Lotta Engberg. "Sommarhatt" är precis som förra singeln "Aldrig mer" (Skåneton) inspelad i Engbergs studio, bara så oändligt mycket mer övertygande.

Med Lotta Engberg i kören och maken Patrik Ehlersson som låtskrivare liknar Berth Idoffs nya singel en familjeaffär.

"Sommarhatt" är en lättfotad, calypsogungande schlager, medryckande som någon av Lotta Engbergs alla sommarlåtar. Baksidan är en akustisk och stark tolkning av ett av gamla Chips mest Abba-doftande nummer, Lasse Holms och Torgny Söderbergs "Mycke", mycke" mer".

Jag tror minsann Berth Idoffs kommit ut på banan på allvar nu.

Minns ni Suzzies orkester? Under sångerskan Suzzie Thappers ledning hade de en serie pophits på 80-talet, med "Dansar i månens sken" som en av höjdpunkterna. Nya dansbandet Galileo har mycket av det där 80-talssvulstiga i sin musik, på gott och ont. Sångerskan Anette Olssons kraftfulla röst påminner mycket om Thappers.

Det är mycket elgitarrer på rockiga debutsingeln "Ingen som du" (Hövik), det är sällan man hör den här sortens gitarrsolon på singlar med band som säger sig spela dansmusik. Baksidan "I vår lilla värld" är mer av samma sak, jag klappar gärna takten och det är melodiöst, men de vassaste kanterna bör kanske slipas ner en aning.

I våras försökte Galileo få Fames vinnarlåt "Give me your love" diskad eftersom de tyckte den var för lik "Ingen som du".

Nja. Några större likheter kan i alla fall inte jag höra.

Bäst just nu

Michael Nystås

ARTIKELN HANDLAR OM