Finells favoriter en kulturgärning

NÖJE

Kent Finell har samlat sina favoriter från sina många år som programledare i dubbelsamlingen "Kent Finells Svensktoppen" (Scranta), utgiven i sommar.

Det är en populärmusikalisk resa mellan åren 1966 och 2002 - utan att följa några maratonlistor eller ta andra hänsyn.

" Kent Finells Svensktoppen" är ett viktigt komplement till de officiella svensktoppsboxar som finns på marknaden, senast "Svensktoppen 40 år" (Sony). Kent Finell har helt enkelt valt sina personliga favoriter från de år han var programledare.

Här finns musik från fem decennier, från Telstars "En liten snobb" till Östen med Resten, Streaplers och Mats Bergmans.

Det är låtar som legat allt mellan 3 och 44 veckor på listan.

Tyngdpunkten ligger på 90-talet, men det år som representeras av flest bidrag är 1986, logiskt om man betänker att det var året då Style, Anna Book, Baden Baden och, eh, Robert Wells firade triumfer på Svensktoppen.

Wells "Upp på berget" är mer kul än bra att höra igen. Texten skrevs för övrigt av programmets nuvarande presentatör Annika Jankell.

Cirkeln sluts.

Finell har valt både välkända nummer som Sanna Nielsens "Till en fågel" och Mauro Scoccos "Sarah" och mer svåråtkomligt (tack för den kulturgärningen, Kent!) material som Curt-Görans "Dansa dansa dansa" från 1973, Hep Stars "Sagan om lilla Sofi" och Supertrions "Det är skönt att komma hem". Det är fortfarande en riktigt skön danslåt. Supertrion bestod av, för den som inte minns det, Christer Sjögren, Sven-Erik Magnusson och Sten Nilsson och existerade högst tillfälligt 1990.

Norske dansbandskungen Terje Mårstad ligger etta på nätbaserade topplistan Norgetoppen, och skördar framgångar med senaste soloalbumet "Sommerfest" (Tylden). Mårstad har en lång karriär bakom sig. Han började redan 1978, för 25 år sen, i norska dansbandet January och har efter det bland annat frontat i Scandinavia och turnerat med Sissel Kyrkjebö.

Merparten av sångerna på "Sommerfest" är gammal hederlig mogen dansmusik med takterna på rätta stället. Det mesta materialet har han skrivit själv, ensam eller tillsammans med hustrun Ann-Kristin Mårstad.

Jag smälter inför den näpna hyllningen i vackra balladen "Ann-Kristin" med engelsk text och en lite poppigare inramning. Instrumentala "Skaergårdsidyll" är också fin, liksom tolkningen av Gunnar Fjeldseths Bands "Minnenes café" och medryckande hiten "Vil du elske meg når jeg blir gammel".

Sommaren lider visserligen mot sitt slut, men Kindbergs senaste singel ger hjälp att suga ut lite mer av den. "Sommarvindar" (Mariann) är en pojkbandsbetonad ballad, skriven av bandets egen Kent Kindberg och Jan Broman, välsjungen av Kindbergs-Jocke. I botten pumpar en gungig bas.

Refrängen är skönt lättnynnad: "Sommarvindar, ljuvliga kärleksvindar, bär vår längtan och leder oss då."

Mer, mer, mer!

Bäst just nu

Michael Nystås