"Stora dansbands- boken" - en imponerande bragd

NÖJE

En tegelsten om den svenska dansmusikens utveckling under 40 år är ett av höstens mest spännande bokprojekt.

Med boken följer en cd med 23 tidigare outgivna sånger.

Efter flera års arbete blir nu "Stora dansbandsboken 1963-2003" (Life is fab) verklighet.

Det är nu över ett och ett halvt år sen jag första gången skrev om Thomas Engströms och Christer Svenssons planer. Boken skulle ha utkommit redan i april i år tillsammans med en fullmatad trippel-cd-box med 90 låtar.

När nu boken släpps har trippel-cd:n förvandlats till en enkel-cd, med än så länge okänt innehåll, men på papperet ser "Stora dansbandsboken 1963-2003" ändå ut som en imponerande bragd inom denna snåriga bransch.

De kallar den "världens största dansbandsdokumentation". Och utlovar ett uppslagsverk med fakta om och bilder på tusentals dansband och enskilda musiker. De 450 sidorna ska också innehålla presentationer av ett antal tongivande låtskrivare genom åren, samt skildringar av dansbandens vardag och livet på skivbolag, musikförlag och bokningsbolag.

Kruxet med boken är att den måste förhandsbeställas före ett visst datum på förlagets webbplats.

I somras vann Skånebandet Lindaus talangtävlingen Dansbandsjakten i Malung. Senaste singeln "Bara för dig" (Taton) är skriven av Thomas G:son och Tony Johansson. Det är hitdoftande dansbandspop med skönt pojkbandsgung och en lättnynnad refräng.

Sångerskan Jessica Svensson sjunger mycket bra och den här singeln är en positiv överraskning med mersmak.

Lindaus främsta merit var tidigare en tredjeplats i dansbands-SM. Men i och med sommarens seger i Dansbandsjakten misstänker jag att de siktar högre. Samma tävling vanns nämligen av nuvarande dansbandsmästarna Gamblers 2002"

"Ett framtidshopp", skrev jag om Lindaus redan i januari 2000. Det är bara att lyfta på hatten en gång till.

"Bara för dig" är förmodligen det starkaste de gjort.

TV4-dokumentären "Ljuva år med Lasse Stefanz" häromveckan bjöd framför allt på mycket ljuv musik och har säkert bidragit till att bandet ligger tvåa på den svenska albumlistan just nu. Men den gick aldrig på djupet och kom aldrig inpå livet på bandmedlemmarna.

Med 36 år på nacken som orkester måste det finnas massor att berätta om de slitiga hundåren på 60- och 70-talen, långt före det stora genombrottet.

Roligast var den klassiska anekdoten om hur de började stava bandnamnet med zäta: orsaken var att arrangören hade slut på bokstaven s.

Basisten och andresångaren Lasse Sigfridsson berättar det och mycket mer för den intresserade i sin memoarbok "Mina spelmansminnen med Lasse Stefanz" (All time music, 1993).

Mest nyfiken blev jag på uppgiften om att Christer Ericsson skrivit 300 låtar - varför har merparten förblivit outgivna? Det var en fråga som aldrig blev ställd.

Men hans gitarrsamling imponerande.

Bäst just nu

Michael Nystås