Thor Freddys gör en hitdoftande debut

NÖJE

Han är kanske mest känd för att typ tolv år gammal ha bärgat segern i Hänts Meloditävling åt Göran Lindbergs 1993.

Men Magnus Ekwall har hela tiden haft egna orkestern Thor Freddys - som nu debuterar med egna, Thorleifsinspirerade albumet "Bilder av kärleken" (Hi-hat records).

Det där med åldern var en överdrift, men under flera år slogs Magnus Ekwall faktiskt med de största kompositörerna om segern i Hänts Meloditävling, detta dansbandens schlager-SM, som togs över och lades ner av TV4 för några år sen.

28 år gammal fick han in en fullträff med "Tre små ord", en klatschig schlager som Göran Lindbergs vann tävlingen med 1993.

"Det är en enorm och rättvis framgång för Magnus Ekwall", skrev jag i en segerkrönika i Aftonbladet den 24 augusti samma år.

Tio år senare albumdebuterar Thor Freddys. "Bilder av kärleken" bjuder på mogendans, och det går att höra influenser från Thorleifs, Mats Bergmans, Vikingarna och en rad andra storheter. Ekwall har skrivit tio av de 14 sångerna, och i en handfull av dom hörs samma fingertoppskänsla som i låtarna han skrev åt Göran Lindbergs och Sten & Stanley.

Titelspåret är riktigt hitdoftande, och eget låtskrivande bör alltid premieras.

Kindbergs satsar vidare efter senaste singeln "Sommarvindar" (Mariann).

Det fruktsamma samarbetet med producenten Peter Ericson, till vardags i Boogart, fortsätter, och nu planerar Kindbergs flera nya singlar och kanske ett nytt studioalbum till våren.

Det blir i så fall Kindbergs första album sen femplushyllade och Grammisnominerade "Donna Bella Donna" (Mariann) från 2001.

Releasen för Jigs länge emotsedda samlingsplatta närmar sig.

Två helt nya sånger, alla svensktoppshits, svåråtkomligt vinylmaterial och ett extra fett texthäfte med mycket bilder utlovas. Med andra ord kan man redan nu slå fast stora delar av låtlistan - "Hallå du gamle indian", "Vi har så mycket att säga varandra" och "Kors i jösse namn" är förstås givna.

Och äntligen blir "Robot Romeo" tillgänglig på cd.

Det blir en av höstens mest intressanta utgivningar. Jag hoppas fortfarande på flera spår från Jigs bästa album, 1983 års "Egna drömmar".

Östersundsbandet Vanilla läggs ner. Det är ännu ett trist besked i raden, även om det i Vanillas fall sker som en följd av ett tragiskt dödsfall i bandet. Sångerskan Linda Johansson är ett av de senaste årens klarast lysande stjärnskott på dansbandshimlen, flerfaldigt nominerad till Guldklaven. Jag hoppas få höra henne i andra konstellationer i framtiden.

Sitt sista framträdande gör Vanilla i Furuparken den 31 oktober - då med Barbados som kollegor på scenen.

Hudiksvallsbandet Spectrum väljer också att lägga instrumenten på hyllan.

Synd - Spectrum såg ut att vara på gång, inte minst efter att ha presterat en av vinterns starkaste dansbandssinglar med stilrena pojkbandsballaden "Var den du är".

Bäst just nu

Michael Nystås