Henrik Åberg satsar stort på comeback

NÖJE

Henrik Åbergs efterlängtade comeback-cd "Allt jag har" (Annie Records/Mariann) kommer den 22 oktober.

I veckan släpps Orup-pastischen "Varje gång hon går förbi" som förstasingel.

Det är en sex år lång tystnad som nu bryts.

En smärtare Henrik Åberg förbereder sin återkomst som skivartist.

Förutom korta gästspel på några minnesvärda Martinez-duetter har Åberg inte hörts sen kraftigt underskattade soloalbumet "Hemma igen" (Big Bag) 1997, en platta som alltjämt tillhör favoriterna i min schlagerhylla.

Jag får anledning att mer utförligt beskriva den nya skivan i senare krönikor. Men det är nog inte fel att tala om en storsatsning. Stora delar av den svenska studiomaffian finns bland de medverkande musikerna - Pelle Alsing, Hasse Olsson och Peter Ljung för att nämna några. Ett överraskande namn: skådespelaren Peter Stormare är med som "regissör" och textförfattare.

Och Mats Ronander lirar munspel.

Förstasingeln "Varje gång hon går förbi" är skriven av Micke Littwold och Klas Backman. Det är en fartfylld, blåsspäckad låt som i attityd och versmelodi påminner en hel del om Orups 80-talsduett med Karin Wistrand, "Stanna hos dig".

Jag kan tänka mig sämre inspirationskällor.

Henrik Åberg sjunger med sin omisskännliga Elvis-röst i toppform.

En liten P4-hit, kanske?

Karin Ritäkt är sen några månader ny fronttjej i Martinez. Hon vann sånär talangjakten Sångmicken på 90-talet och har bland annat samarbetat med dansbandet Åkes på en singel 1998. "Kärleken blir större år för år", som singeln hette, var skriven av Leif Melander, en mjuk schlagerduett, faktiskt inte helt olik Martinez eget sound på senare år.

Kanske är den redan uppe på bandets repertoar?

Gitarristen och sångaren Kent Liljefjäll och basisten Johan Sjödin är också nya medlemmar i Martinez.

Ny singel lär vara på gång, och ett album i vår.

På Vallarnas friluftsteater i Falkenberg ordnar eldsjälarna Bo Liljedahl och Mats Persson allsångskvällar varje sommar. I år kom över 3 000 personer totalt.

Tillsammans med Marcus Persson bildar de Bo&Matz orkester, som är aktuella med sitt tredje album, fantasifullt döpt till "Bo&Matz på Vallarna 3" (Mas Amigos Records).

Som kuriosa kan berättas att Mats Persson är en av grundarna till den mer namnkunniga orkestern Matz Bladhs. Och självklart finns en Matz Bladhs-cover med på skivan, en habil version av dansbandsklassikern "Vindens melodi".

"Bo&Matz på Vallarna 3" är en påfallande påkostad produktion, med glansigt texthäfte och proffsigt ljud. Anslaget är traditionellt och man dras lätt med i svängarna i de många välkända melodierna.

Det är bra och nödvändigt att den traditionella dansmusiken hålls levande. Bo&Matz orkester förvaltar arvet väl - framför allt i tolkningarna av Brenda Lees "Fool number one", Elvis "It keeps right on a hurtin"" och Östen Warnerbrings "Det blåser en vind".

Bäst just nu

Michael Nystås