Backstreet Boys-pop präglar Barbados nya

NÖJE

Barbados sjunger på svenska igen.

I slutet av november släpps ett helt nytt och efterlängtat album.

Redan i helgen började lanseringen med framträdanden i både "Fame Factory" och "Bingolotto".

Sångaren Mathias Holmgren börjar växa i kostymen och jämförs inte längre lika hårt med företrädaren Magnus Carlsson. Under året har ett flitigt turnerande varvats med inspelningar i tysthet av en ny cd.

Nu lägger bandmedlemmarna sista handen vid den kommande plattan och förväntningarna är givetvis skyhöga. Hittills är melodifestivalbidraget "Bye bye" det enda som hörts från "nya" Barbados, om man räknar bort Mathias Holmgrens framgångsrika solonummer "Nånting som kan hända".

Jag har fått provlyssna på tre omastrade sånger från den kommande, ännu namnlösa, skivan. Och jag kan säga att de påminner mer om "Nånting som kan hända" än om den lite taggiga "Bye bye". De nya sångerna varslar helt enkelt om en glädjande tillbakagång till ett mjukare sound och texter på svenska.

I helgen framförde Barbados nya låten "Hela himlen" i tv. Den ger en ganska god bild av det musikaliska vägval bandet verkar ha gjort. Pojkbandspop med allsångsrefräng och en tilltalande smidighet i Holmgrens sånginsats. Själv tycker jag att "Hela himlen" påminner lite om Marie Fredriksson-örhänget "Efter stormen".

En given förstasingel så här långt och bland det mjukaste Barbados spelat in på länge.

Jag har hört ytterligare två helt nya sånger:

"Sanningen" har en i sammanhanget ovanligt vågad melodi och ett spännande, lite funkigt och mycket svängigt komp. Peter Samuelsson klättrar som besatt i basgångarna. "Sanningen" är bra, men svagast av de tre. "Just nu" börjar som en riktig hjärtekrossarballad av samma kaliber som "Se mig", men utvecklas sen till en alldeles utmärkt lillasyster till "Nånting som kan hända". Klassisk Backstreet Boys-pop, med andra ord.

Camilla Bjering på Barbados skivbolag Mariann avslöjar att Barbados förutom i "Bye bye" sjunger helt och hållet på svenska på nya albumet. Basisten Peter Samuelsson och gitarristen Mathias Lager sjunger också solo för första gången i varsitt nummer.

Det utkast till omslag jag fått se föreställer Barbados på väg mot kameran med ett flygplan i bakgrunden.

Allt talar för att det här blir vinterns stora skivhändelse. Wahlströms får anledning att huka sig.

Sundsvallsbandet Svänzons är tillbaka med en ny singel efter urladdningen med "Rytmen av ett regn" för två år sen. Nya "Bilderna av dig" (Happy Music) är inte lika hårt driven som den, men ändå bättre än mycket annan jämförbar, nutida dansbandspop.

Kanterna är lite mjukare den här gången och det är stor skandal att Svänzons ännu inte fått chansen att följa upp klassiska debutalbumet "Nya steg" (Pigalle) från 1994. "Bilderna av dig" klockar in på under tre minuter och är ett välkommet livstecken.

Bäst just nu

Michael Nystås