Massor av godis på Lasse Stefanz dvd

NÖJE

Lasse Stefanz nya dvd är redan en succé.

"Från Österlen till Oklahoma" (Frituna/TV4) har på bara några veckor sålt i 13 000 exemplar.

Den är årets dansbandsjulklapp.

I höst har två av våra mest folkkära dansband kommit ut på dvd och vhs. Lasse Stefanz bidrag bygger på tv-dokumentären "Ljuva år med Lasse Stefanz" och framstår som mer välgjord och påkostad än Sten & Stanleys "Samlade tv-hits" (Scranta).

"Från Österlen till Oklahoma" är också en mer renodlad greatest hits, medan hela idén med Sten & Stanleys dvd var att återge bandets tv-framträdanden genom åren. Stommen i Lasse Stefanz dvd är en liveupptagning från Sunne i somras, varvat med intervjuer och tillbakablickar från de 36 år som gått sen bandet bildades 1967.

Hela tv-dokumentären finns med - den sänds för övrigt i repris i januari - och har utökats med ytterligare 50 minuter som inte fick plats. På dvd:n kan man välja att se filmen i ett svep eller välja fritt bland de 25 låtarna.

Det finns en del obetalbara arkivbilder: "Nygammalt" 1982, en musikvideo från 1992 och tv med Lotta Engberg från 1987. I intervjuerna berättar bandmedlemmarna om sina fritidsintressen och om musiken. Keyboardisten Anders Pettersson åker motorbåt och hyllar kapellmästare Christer Ericssons hitkänsliga näsa, Ericsson jagar med sångaren Olle Jönsson, basisten och andresångaren Lasse Sigfridsson spelar golf och gitarristen Hasse Sigfridsson samlar på veteranbilar. Samtliga framstår som extremt sympatiska och enkla människor.

Olle Jönsson berättar att han hade streck i betyg i musik under skoltiden. Lotta Engberg och Christina Lindberg berättar historierna bakom de välkända duetterna "Världens lyckligaste par" och "De sista ljuva åren". Nyhetsbilder från "Aktuellt" och "Sydnytt" från april 1990 då "De sista ljuva åren" tog över förstaplatsen på Svensktoppens maratonlista ger ytterligare bakgrund med en fontänbadande Olle Jönsson. Sen ett klipp över till grammisgalan samma år då Lasse Stefanz blev årets dansband, livebilder därifrån ersätts snyggt av sommarens spelning i Sunne med Christina Lindberg på scenen i "De sista ljuva åren".

Men det som verkligen spärrar upp både ögon och öron är den knäckande live-versionen av "Orden som mor min sa" med ett mer oslipat, jordigare komp än på studiotagningen från 1995. Christer Ericssons elgitarr kvider och hans tunga far runt i munnen som på Janne Schaffer. I Olle Jönssons röst och ögon finns en smärta som ger en helt annan tyngd åt texten.

Det är den här dvd:ns största stund.

Jag tror inte att det är helt fel att redan nu utnämna "Från Österlen till Oklahoma" till årets givna dansbandsjulklapp.

Mona G:s är tillbaka med singeln "Om du tror att jag har glömt" (City Records). Nu är det de gråtmilda delarna av hjärnan som ska stimuleras, och sångerskan och kompositören Mona Gustafson träffar som nästan alltid rätt.

"Om du tror att jag har glömt" är en varm ballad om en kärlek man aldrig kan glömma. Mona Gustafsons lätt nasala sångröst är lika stark som nånsin under åren i Leif Bloms.

Album fort, tack.

Bäst just nu

Dansbandskungar.

Michael Nystås