Barbados nya grymt välgjord - men ojämn

NÖJE

Barbados nya album släpps i morgon.

"Hela himlen" (Mariann) är bandets första skiva på ett och ett halvt år.

Men Barbados kan bättre.

"Hela himlen" är Barbados elfte platta, den första utan Magnus Carlsson. Det är också nye sångaren Mathias Holmgrens eldprov. Som efterträdare till det största manliga stjärnskott svensk dansmusik sett på 25 år går han verkligen på glödande kol.

Mathias Holmgrens röst har ett mer begränsat register, men är sammetslen och mjuk. Han försöker inte låta som en kopia av Magnus Carlsson, utan färgar det nya materialet med sin egen personlighet. Det kanske inte låter lika självklart, men Carlsson hade å andra sidan tio skivor på sig att utvecklas.

Barbados elfte album pekar delvis tillbaka mot de första plattornas Boppers-influerade sound, något som nog bör tillskrivas producenten Johnny Thunqvist som också producerade den bejublade debuten 1995. Samtidigt försöker "Hela himlen" staka ut en möjlig färdväg framåt, och framstår som en naturlig utveckling från "Världen utanför" 2002.

Resultatet är grymt välgjort, men låtmaterialet är ojämnt och håller inte alls samma höga klass som vi vant oss vid när det står Barbados på omslaget. Den största nyheten är att bandet, förutom i två bonuslåtar, enbart sjunger på svenska igen.

Bandmedlemmarna Mathias Lager och Peter Samuelsson presenterar sig också för första gången som habila sångare.

Titelspåret är bra, men sen kommer en transportsträcka med tre sega nummer innan det tänder till på allvar i schlagermaestro Calle Kindboms och Johan Sahléns "Stanna här hos mig". Den börjar som en riktig hjärtekrossarballad och mynnar ut i en poprefräng. I verserna pratar vi verklig melodikänsla.

Lyssna också på GES-influerade "Man måste våga" med iskallt stråkintro och gospelfärgade "Sanningen", skriven av männen bakom danska supergruppen Michael Learns to Rock med text av Dan Attlerud.

"Om jag fick leva en gång till skulle jag göra allt igen så länge någon där vill lyssna på min sång", sjunger Mathias Holmgren i plattans starkaste låt, den fylligt arrangerade hyllningsballaden "Till er".

Det vill vi - så kom snart tillbaka med ett mindre spretigt och prövande album, Barbados!

Finska dansbandet Charlies introduceras nu för en svensk publik. Albumet "När jag ser dig" (BMG) är en annorlunda bekantskap med ett eget, spännande sound, som blandar finsk och svensk danstradition. Nästan alla låtar har svängigt dragspel, arrangemangen är en hybrid mellan modernt och moget, och under ledning av sångaren Charles Plogman skriver de eget material.

Det är tangoinfluerad dansmusik - lyssna bara på "Gina". Bäst är det poppiga titelspåret och den andlösa pianoballaden "En längtan".

Charlies nyskapande och vågade dansmusik är en uppfriskande överraskning. Det är som att hamna i en tv-serie av Peter Birro.

Bäst just nu

Michael Nystås [email protected]