Stenhårda rökare på Zlips comebackskiva

NÖJE

Zlips är tillbaka med en länge emotsedd uppföljare till sin tre år gamla debut.

"Blue shoes and dance" är en bra men ojämn mix av stenhårda dansgolvsrökare och mjuka sistadansentryckare.

Gör det igen.

Zlips debutalbum "Tillsammans igen" (Musikverkstan) från 2000 belönades med fyra plus i Aftonbladet. Det är fortfarande en skiva jag gärna återvänder till. Sedan Petra Rydgren tog över sången efter Gabriella Nilsson sommaren 2000 har framgångarna fortsatt - i prisskörden märks segern i dansbands-SM 2002, men keyboardisten Matts Nylanders guldklav i somras smäller också högt.

Petra Rydgren har ett brett sångregister och sjunger både hjärtekrossarballader och fräckare dansnummer med stor trovärdighet. Hennes röst är ibland tufft kaxig, ibland hjälplös och sårbar, alltid tonsäker och njutbar.

"En dag vill någon ha mig som jag är" är en känslostark pianoballad där hon sångmässigt inte står Lisa Nilsson långt efter i tyngd. "Jag vet att han är på väg / han som kan visa vad kärlek är", sjunger hon i Janett Jensens poetiska text.

Skivans starkaste sång.

Gitarristen och producenten Kristian Thuresson är också en essentiell pusselbit i Zlips sound. Han har dessutom en riktigt stark sångröst och sjunger ett flertal av låtarna på "Blue shoes and dance".

Riktigt bra är Thuresson i "Then there"s me", rak FM-rock som gjord för nattradion, och balladerna "Ängel", skriven av Lasse Lindbom, "För varje gång" och "Vems är blicken du ger".

Merparten av sångerna på Zlips nya album är importerade från amerikanska countrypopartister, som antingen framförs i original eller har försetts med svensk text, oftast av Janett Jensen. Det är ont om svenska originallåtar, men Zlips har grävt så djupt i låtkistan att ingen ändå hört originalen. Det är modern dansbandspop för en lite mognare publik.

Jag har lite svårt för de lite vildare numren, men den som gillar ordentliga partyrökare får sitt lystmäte i låtar som "Pour me" och "Party of one".

Zlips andra album är lite ojämnt, men bjuder ändå på ett pärlband av sju-åtta sånger som hör till de starkaste jag hört med ett svenskt dansband i år.

Sannex satsar stenhårt på sin väg mot genombrottet.

Nya "Vi tänder ett ljus" (Sann Records) är en mjuk julsingel skriven av Åsa Karlström, en ny låtskrivartalang som det senaste året haft framgångar med Fernandoz och Björnes.

Klockspelen ringer och det sjungs om glädje och hopp utan att bli smörigt.

"Innan vi skiljs ikväll" (Sann Records), Sannex förra singel, skrevs av Dan Attlerud och Nalle Påhlsson och är en grymt dansant popschlager med ett schyst beat i botten. Sannex skruvar dansbandspopen ett kvarts varv till.

Magnus Meinert sjunger briljant och lite lagom släpigt.

Allt som saknas nu är den där stora, effektiva pr-apparaten som fixar tid i tv, radio, press. Kan inte Bert ta Sannex under sina vingar?

Bäst just nu

Michael Nystås