Satsningen avslöjar krisen på TV 4 Plus

NÖJE

TV 4 Plus hårdsatsar.

För att bli större än ZTV..!?

Jo, det är sant, så små är de, TV 4 Minus?

Alltså.

Läser artikeln på reklamtidningen Resumés nätsida.

"TV 4 Plus hårdsatsar inför år 2004", heter det.

Anders Knave är programchef och han slår på stort.

Kanalen ska minsann satsa för att gå om ... ZTV.

Jisses.

ZTV har - visar det sig - en "veckoräckvidd" på 900 000 personer.

TV 4 Plus ligger på 700 000 personer.

Hej, jag vet inte, men i min bok ser det ut som katastrofsiffror. Ny kanal, visst, men uppbackad av moderkanalen TV 4 på ett makalöst sätt. Ett veritabelt slagskepp som lägger i väg bredsida efter bredsida i trailers och reklam. Och La Liga-matcher med Real Madrid och allt möjligt i tablån. Ändå har man inte lyckats ta sig förbi tonårskanalen ZTV!?

En kanal som är lite av trolla med knäna-tv resursmässigt i jämförelse. Som riktar sig smalt mot ungdomar med musikintresse (det går knappt att nischa sig kommeriellt smalare). Som är plantskola. Pryo-tv?

TV 4 Plus kan inte knäcka det, ens.

Och TV 4 Plus såldes in som en nischkanal. Lite smartare. Lite mer sport. Men nu skiner stressen igenom. Nu har man köpt in "Dr Phil", repriser av "Farmen Afrika" och "Time Out".

TV 4 Plus - repriskanalen?

Och vadå nischkanal?

Knave formulerar sin vision för TV 4 Plus som en nischkanal "fast med inslag av stor kanal".

Yeah right.

Det är inte samma katastrof som SVT:s 24:an, men att det går så här segt är ändå en ögonbrynshöjare. Efter en mastodontlansering som omräknat i pengar i medieutrymme måste nå svindlande belopp.

Att hela den digitala revolutionen tomklickar. Att 3G fortfarande är mest etablerat som en benämning på en skolklass. Att vi inte riktigt verkar begripa att vi borde vilja ha allt det här nya.

Kanske är det så enkelt att tv är och förblir ett passivt nöje.

Vi orkar alltså inte ens hitta en ny kanal på fjärrkontrollen.

Rockvideo - Real Madrid: 1-0.

Är fullständigt nermejlad av före detta NRJ-anställda som vittnar om radiokanalens fifflande med radiotid i utbyte mot artister till NRJ-galan. Läser föga förvånad att Kylie - som uppträder på galan nästa år - är nominerad i fyra klasser. Eh, en ren tillfällighet förstås. NRJ:s chef tvår sina händer och säger att min förra krönika i ämnet är dåligt underbyggd. Well, jag har mer på fötterna än Skinnarmo vid Sydpolen.

Jag röstar på Cardigans, Miskovsky och Gessle. Du då? www.aftonbladet.se/rockbjornen

SVT slår också på stort i digitalboxen: Barnkanalen börjar sända på helgerna. Eh, jaså, de ska börja sända när barn kan titta på kanalen ... Cooolt.

Facit

Ronny Olovsson