Ett värdigt testamente – men lite väl lågbudget

NÖJE

De 35 största hitlåtarna.

Plus fem tidigare outgivna spår.

Friends nya dubbelsamling ”Best of Friends” (Mariann) är en given julklapp till fansen.

När man tänker tillbaka är det en försvinnande kort tid som gått sen Friends lanserades som en dokusåpa i tv. Det var 1999, men bandet är redan historia. ”Best of Friends” är ett värdigt testamente från det som under några intensiva år var ett av våra största dansband - tills pophybrisen tog över.

Här finns det mesta man behöver ha med Friends - från genombrottssingeln ”Vi behöver varann” till låtarna från förra årets avskedsalbum ”Dance with me”, ”Lyssna till ditt hjärta” både på svenska och engelska och hela tio sånger från Friends starkaste album, 2000 års ”Blickar som tänder”.

Och några av de fem outgivna bonusspåren håller så hög klass att man suckar lite sorgset över att det inte blev mer. Lyssna särskilt på Thomas G:sons smällkaramell till poplåt, ”Don”t go breaking my heart”. Två Fame-låtar gör de också, versionen av ”Give me your love” är lite tuffare än Fames, Nina och Kim sjunger ljuvt, men tillför egentligen inget nytt.

Men ”Best of Friends” är en lågbudgetproduktion som hade förtjänat ett fylligt texthäfte med bilder och kommentarer. Omslaget är en variant av konvolutet till albumet ”Listen to your heartbeat”.

Det ger onekligen ett billigt intryck.

Jämtlandsbandet Jihås är aktuella med albumet ”Tvåtusentr3” (Eget bolag).

Med små medel har de lyckats prestera en hyfsad mix av eget material och andras låtar.

Mycket har hörts förr i tajtare versioner, som ”Alla ord på vägen”, men Zlips sommarhit ”Pour me” tycker jag att Jihås får att svänga bättre.

Variationen bygger mycket på att sångerskan Ylfva Glantz delar mikrofon med keyboardisten och kapellmästaren JonHenric Andersson och gitarristen Gabriel Nordlund. Den sistnämndes insats i fina ”Girl from yesterday” är hörvärd. Och hitdoftande ”Bye bye” visar upp Ylfva Glantz starkaste sidor i ett flyhänt countrypopnummer.

Men Jihås har sin största styrka i de egna sångerna och i de två jojkar som bryter ny mark i dansbandsvärlden. ”Aantan vuelie” är arrangerad som en mäktig powerballad och ”Orbina - spirit of life” blandar hårdrocksgitarrer med dansbeat. Skivans två ojämförligt bästa spår slår finska Charlies dansbandstango i originalitet.

Omslagsdesignen är också mycket snygg, signerad JonHenric Andersson. Här har det lekts precis lagom i bildbehandlingsprogrammet.

Sannex har angett fel kompositörer till singellåten ”Innan vi skiljs ikväll” (Sann Records), som jag skrev om förra veckan. Rätt låtskrivare är Göran Elmqvist och Nalle Påhlsson.

Den stora frågan nu är om ”Hela himlen” (Mariann) räcker för att ro hem Barbados fjärde Grammis.

Jag är inte övertygad.

Bäst just nu

Foto: BÖRJE THURESSON
Nina och Kim har samlat sig.

Michael Nystås [email protected]