Ingen lyckades slå Wahlströms 2003

NÖJE

Wahlströms stod distansen ut.

"Allt jag vill ha" (DoReMe) är årets dansbandsalbum 2003.

Bandets tredje album är det starkaste de gjort.

Redan i min halvårssummering i juni handlade dansbandsåret 2003 om tre namn: Wahlströms, Thor Görans och Sannex. Alla tre kom med nya skivor kort efter varandra i våras, och lyckades överträffa sig själva.

Men ingen slog Wahlströms i år.

"Nästan varje spår låter som en potentiell hitsingel", skrev jag i min recension av bandets platta den 8 april, och fyrade av fem plustecken - för första och enda gången i år, skulle det visa sig. Omslagsidén må vara snodd från Westlife, men det musikaliska uttrycket är Wahlströms eget. Daniel Wahlström är en av landets mest innerliga dansbandssångare och tillsammans med producenten Martin Klaman skapar det här Vadstena-bandet guld.

Peter Grundström och Thor Görans gjorde med "Ändrade planer" (ARS), på eget bolag och med nye producenten Thomas Thörnholm, sin starkaste inspelning på sju år. Och med Magnus Meinerts intåg i Sannex fick Dansbandssverige en ny Magnus att älska. Han är ett lovande framtidsnamn, och duetten med Paula Pennsäter, "Himlen finns här hos dig", är bara ett av toppnumren på lysande albumet "Angelina" (Sann Records).

Om Thor Görans är dansbandspop för dem som vuxit ifrån Wahlströms är Sannex den vassa och dansanta utmanaren med sitt tuffare sound.

En trend under året var samlingar på cd och dvd. Både Lasse Stefanz och S ten & Stanley kom med fullödiga samlingar kompletterade med en handfull nya sånger av enastående klass. Musiken släpptes också på cd.

Gentlemännen Emil Sigfridsson, Martin Nilsson och Henrik Åberg släppte varsin soloplatta med schlager för fullvuxna, var och en hörvärd på sitt sätt.

Men Åberg var kungen.

Årets comeback: Jigs.

Årets kulturgärning: Samlingsplattan "Kvart-i-två-dansen" (V2 Records), där männen bakom P3:s "Så funkar det" och nattklubben Sunkit presenterade mer eller mindre bortglömda dansbandsklassiker från 70-talets guldålder.

2004 hoppas jag på nya album med Wizex, Grönwalls och Schytts, och att Boogarts försenade comeback blir av. Fler nyårsönskningar: Sannex blir Sveriges största dansband, Thor Görans säljer platina, Wahlströms får en Grammis och Vikingarna gör storartad sorti med en box med sina hundra största låtar.

Ett gott nytt dansbandsår!

Årets album

Wahlströms är ohotade på tronen i år.

Michael Nystås

ARTIKELN HANDLAR OM