Boogart har gjort en klassisk platta

NÖJE

Boogart sätter dagordningen igen med sitt nya album.

"This is it" (Split Vision) är en av de bästa dansbandsskivor som gjorts.

Pluskanonen är laddad.

Det är uppenbart att Boogart utnyttjat tiden som gått från debuten i november 1997 väl. De förvaltar och utvecklar, pekar ut en möjlig väg framåt. "This is it" släpps på fredag och innehåller elva nya sånger, fem med svensk text, de övriga på engelska. På debuten var allt på svenska.

Anna Lundberg och andresångaren, basisten och producenten Peter Ericson delar på sången. Han har också skrivit samtliga sånger, ensam eller i samarbete med andra. Förstasingeln, den jublande Shania Twain-pastischen "Halfway into love", skrevs av Ericson och keyboardisten Niklas Burman.

Några av albumets bästa låtar är skrivna i samarbete med Fredde Ström. Anna Lundberg och Niklas Burman är de enda bandmedlemmar som finns kvar från förra plattan. Lundberg är en av Sveriges starkast lysande dansbandsstjärnor. Hon har aldrig sjungit bättre än här, mer övertygande, mognare, kaxigare. Det är en fröjd att höra henne förlora sig i improvisationer i slutet av "Halfway into love".

Peter Ericsons klädsamt hesa popröst kompletterar fint. Han sjunger de flesta svenska texterna och gör sin starkaste insats i den bönfallande "Finns det nån du älskar": "Om du vaknar mitt i natten / vem finns där för dig då? / Säg vem ger du dina skatter / och vem ser in i dina blå?", sjunger han i den fina kärlekstexten.

Andra omedelbara favoriter är det Roxette-inspirerade titelspåret, underbart lättnynnade "Like a miracle", just nu plattans bästa låt, och den tillbakalutade nytolkningen av duetten "På någon sekund", skriven av Peter Ericson och inspelad av Grönwalls redan 1997.

Men, tro mig: här finns inte en dålig låt.

Det är musik som fyller hela huvudet, hela rummet. Peter Ericsons produktion är knivskarp, genomtänkt och välgjord ner i minsta körstämma.

Det är ett lagarbete med Ericson som musikalisk motor där bandmedlemmarna tillsammans skapar Boogarts unika sound.

"This is it" är i grunden en dansplatta i popkostym. Det är hitdoftande och jag hör influenser av allt från Per Gessle till amerikansk radiorock.

Boogart är ett expresståg på högsta växel från start. Det finns aldrig tid att hämta andan. Som lyssnare kastas man från höghastighetspop till kraftfulla powerballader där tårarna aldrig är mer än en blinkning bort - och jag bara älskar det.

För Boogart tappar inte fokus från melodierna för en sekund.

När man diskuterar utvecklingen inom svensk dansmusik de senaste 15 åren är det omöjligt att inte nämna Boogarts förra platta. "Vänner för livet" (Samsound) är en av de mest sofistikerade debuter jag hört med ett svenskt dansband.

Lika omöjligt kommer det att vara att förbigå "This is it" om 15 år. Den överträffar debuten på varje punkt.

Boogart har gjort en svensk dansbandsklassiker.

Bäst just nu

Michael Nystås