Dansbands-karaoke känns som billig fylla

NÖJE

123 000 sålda exemplar av senaste albumet talar sitt tydliga språk.

Efter cd:n och dvd:n har Lasse Stefanz nu tagit ytterligare ett steg:

Dansbands-karaoke.

Jag har alltid tyckt att det legat något ovärdigt i karaokekonceptet, en doft av billig fylla och Finlandsbåt. Gamla fina låtar som massakreras och skrålas sönder. Därför är jag tveksam till egenvärdet i att efter samlingsdubbeln "Det här är bara början" och dvd-dokumentären "Från Österlen till Oklahoma" (två utmärkta produktioner, båda belönade med fyra plus) släppa samma låtar en gång till - den här gången i just karaokeformat.

Jag undrar vilken känsla Lasse Stefanz vill framtvinga genom att ge oss alla chansen att leka Olle Jönsson i glada vänners lag hemma i vardagsrummet. Jag försöker se det som en service till orkesterns många fans, men anar i stället en gryende hybris.

Ställer mig och knäpper tafatt med fingrarna som en gång Jonas Indes gråtmilde dansbandskaraktär Loke Martinsson hos Glenn Killing: "i ett fotoalbum där står tiden stilla", "för ett litet ögonblick så tyckte jag att jag var nära dig än", "varje gång så kommer tårar när jag tänker på hur det var", "men ofta fann jag styrkan i att ha en vän som du", "när en våg mot stranden sköljer ser jag vad livet döljer på den väg som jag ska gå".

Det krävs helt enkelt en Olle Jönsson för att ingjuta trovärdighet i sångerna.

40 låtar insprängda på två dvd-skivor, texterna rödmarkeras och varje låt illustreras med foton på Lasse Stefanz. Lågbudget är bara förnamnet.

Vi får väl se hur det går.

Jag har säkert missuppfattat hela grejen.

Men några 123 000 exemplar tror jag inte att det säljer.

Boogart frestade med en nyinspelad rockvideo inför comebackalbumet, femplushyllade "This is it" (Split Vision).

Det är en av plattans starkaste låtar, "If we only stay like this", som försetts med snygga, rörliga bilder som ett sätt att ytterligare peka på bandets potential utanför en strikt dansbandsinriktad publik.

"If we only stay like this" är en pumpande glad poplåt, videon är en ganska rak scenupptagning ur olika vinklar, mycket blinkande stroboskoplampor och närbilder på sångerskan Anna Lundberg. Läckrast är de blåtonade scenerna när bandet går uppför respektive nerför en trappa i låtens början och slut. Jag hade gärna sett att scenbilderna kompletterats med några tagningar i andra miljöer, men vet att en video är en dyr historia.

På tal om Lasse Stefanz: legendariska duettpartnern Christina Lindberg från "De sista ljuva åren" är på väg tillbaka. Som första smakprov från kommande soloalbumet har utmärkta singeln "Tills vägen tar slut" (Mariann) släppts.

Det är sparsmakad dansbandscountry skriven av Carola Szücs från Fame Factory, Christian Müller och Christina Lindberg. Ett välkommet litet steg tillbaka från soloplattorna på Frituna med låtar av Peter LeMarc.

För övrigt gillar jag Pandoras förvandling från technodrottning till Cher-diva på "Walking in Memphis"-doftande singeln "I"m confused" (Mariann).

Go, Pandora!

Bäst just nu

Michael Nystås