Dates nye sångare tar bandet framåt

NÖJE

Date släpper ett helt nytt album nu i april.

Det blir eldprovet för nye sångaren Patrik Rasmussen.

Men att döma av de sånger jag hört klarar han sig alldeles utmärkt.

Det fanns anledning att tro att tomrummet efter förre sångaren i Date, flickfavoriten Johan Fransson, skulle bli alltför svårt att fylla. Och jag har haft mina dubier om ersättaren Patrik Rasmussen - efter att ha sett honom gråta och dansa sig genom en säsong i "Fame Factory" stod det klart att han helst av allt ville vara Peter Jöback.

Vad kunde han uträtta i dansorkestern Date?

Men nu har Fransson en ny karriär som begåvad låtskrivare och Rasmussen har haft gott om tid på sig att bli varm i kläderna. Det kommande albumet har minst av allt stressats fram.

Jag får tjuvlyssna på fyra sånger. Två har redan getts ut på olika samlingsplattor - popdängan "Ditt öde" är en aning överproducerad vilket kan ligga den lite i fatet, men Peter Malmrups och Dan Attleruds gospelfärgade "Så nära" är alltjämt en sagolikt vacker ballad.

Återstår oemotståndligt driven dansbandspop i "Ingenting betyder mer" och tårdrypande tryckare i "Du är den jag tillhör". Den förstnämnda är allt som Barbados inte lyckades med på sitt senaste album, Date pressar på framåt, uppåt.

Jag överrumplas av direktheten i det nya materialet. Date har helt klart utvecklats med Patrik Rasmussen vid mikrofonen. Han sjunger med imponerande energi och inlevelseförmåga.

Dates första album sen "Allt mina ögon ser" (Mariann) i september 2000 kan bli en stor comeback om resten håller samma höga kvalitet.

Fler svenska inslag när "Årets Dansebandmelodi" avgörs i norsk tv på lördag: dansorkestern Kolbus, som tävlar med svenskskrivna bidraget "Fremtidens land", frontas av Stockholmstjejen Michaela Norgren.

"Årets Dansebandmelodi" kanske håller på att bli en helsvensk affär?

Curt Haagers, som det senaste året haft Kellys-sångerskan Git Persson bakom mikrofonen, letar material till ett nytt album, rapporterar Roland Andersson i Blekinge Läns Tidning.

- Jag har sjungit några låtar, men det fattas fortfarande material, säger Git Persson, som nu tänker höra sig för om nya låtar hos skivaktuelle Roland Cedermark.

Häromveckan spelade Blender upp till dans i anrika Blå hallen i Stockholm för ett stort antal niondeklassare som deltagit i Dansinspiratörernas kurser i Stockholmsområdet.

Dansinspiratörerna grundades av eldsjälen Jan Amboldt 1990, och han talade sig under åren varm för pardansens hämmande effekt på ungdomars drogmissbruk.

- Dansen hjälper ungdomar bort från alkohol och droger. Låt foxtroten vara drogen för ungdomar, sa han i Aftonbladet 1998.

I februari i år omkom Jan Amboldt tragiskt i en bilolycka. Men hans livsverk lever vidare. Dansinspiratörerna har i dag verksamhet i ett 80-tal kommuner i Sverige. Skolungdomarna får lära sig dansa foxtrot, vals och bugg - och kursen avslutas med en stor skoldans.

Albumaktuella Boogart var pionjärer på området och belönades häromåret med Guldklaven för sina insatser.

Bäst just nu

Michael Nystås