Ingen kommer missa Vikingarnas avsked

NÖJE

Tv, turné och nytt album.

Vikingarnas sista månader som band blir intensiva.

27 maj släpps dubbelsamlingen "Bästa kramgoa låtarna" (NMG) - med sju helt nya sånger.

Vikingarnas avskedsplatta blir ingen box, som jag tidigare efterlyst. Vi får istället nöja oss med ett bokslut om 42 låtar från åren 1974 till 2004. De 35 mest framgångsrika låtarna genom åren blandas med sju tidigare outgivna, nyinspelade sånger.

"Bästa kramgoa låtarna" kommer att säljas till enkelpris i butikerna.

Skivsläppet inramas av två tv-framträdanden i TV4: 26 maj sänds den nyproducerade dokumentären "Vikingarna - Sista dansen" och den 30 maj spelar Vikingarna i "Bingolotto", där programledaren Leif "Loket" Olsson som bekant är tillbaka för att styra upp allting och låter ana en ny vår för dansbanden.

Vikingarnas avsked kommer inte att undgå någon.

Blender är på hugget med färska singeln "It must be love". Precis som förra singelsläppet, Shania Twain-bomben "Head over heels", är den skriven av Johan Bobäck och Joakim Nilsson, som tidigare bland annat samarbetat med den amerikanske rocksångaren Chris Norman och Daniel Jones från Savage Garden.

Men där "Head over heels" var en svårt beroendeframkallande popkaramell i högt tempo lyckas "It must be love" tyvärr inte alls övertyga på samma sätt. Susanne Bertlin sjunger utmärkt och kaxigt, hon bär hela låten på sina axlar. Svagheterna ligger i kompositionen, som är lite för anonym och inte tillräckligt vass.

Det är lite Shania Twain, lite The Corrs, lite Fleetwood Mac-pop, lite Boogart.

Kanske hade omdömet blivit ett annat med en svensk text. Som det är nu drunknar resultatet i radioutbudet.

Blender jobbar med en ny live-cd och letar material till sitt första studioalbum.

"Årets Dansebandmelodi 2004" blev en helnorsk affär. Tävlingen, Norges största för dansband, avgjordes i direktsänd tv i lördags och utmärktes av en ovanligt hög andel svenskskrivna bidrag i startfältet.

Välkända namn som Leif Melander och Martin Klaman hade låtar med. Nu blev resultatet en liten antiklimax för di svenske. Bäst lyckades Klaman och Dan Attlerud - Nonstops tog deras "Vil kjenne varmen" till en fjärdeplats. Övriga svenskbidrag slutade sexa, åtta och nia.

Snopet.

Dansbandet Holmsve vann med Steinar Storm Kristiansens "Linedancebölgen går".

Tävlingen avgjordes med expertjury och telefonröster. I juryn satt bland andra Vikingarnas Erik Lihm och radiomannen Elis Poulsen från Färöarna. Värt att notera är att juryn hade tittarnas tia som etta, Terje Mårstads "Nå og da". Holmsves vinnarlåt, tittarnas etta, satte juryn först på tionde och sista plats"

I går släpptes en cd med samtliga tävlingsbidrag plus de tio som slogs ut i semifinalen tidigare i år.

Dates nya cd "Sjunde himlen" (Mariann) släpps i morgon. Förra veckan hyllade jag det jag hittills fått höra från plattan.

Blir spännande att se om även resten håller samma höga klass.

Bäst just nu

Michael Nystås