Dates stora återkomst är nye sångarens förtjänst

NÖJE

”Det brinner en eld”, ”Så nära” och ”Du är den jag tillhör”.

Balladerna är Dates starkaste sida.

Bandets nya cd ”Sjunde himlen” (Mariann) är sångaren Patrik Rasmussens revansch.

För fyra år sen var tioårsjubilerande Date ett av våra mest produktiva dansband. På mindre än ett halvår släppte de två album, som i dag framstår som några av de bästa dansbandsskivor som utkommit hittills under 2000-talet.

”Kvällens sista dans” (Musikverkstan) och ”Allt mina ögon ser” (Mariann) belönades båda med fyra plus. ”Kvällens sista dans” dominerades av mjuk dansbandspop medan uppföljaren ”Allt mina ögon ser” vibrerade av pulserande latinorytmer.

Dates nya, tredje album är uppbyggt kring sångaren Patrik Rasmussens röst. I en lång rad ballader, poplåtar och musikaldoftande nummer får han chansen att gymnastisera stämbanden och visa sin mångsidighet och bredd på ett imponerande sätt. Det är nästan det som överraskar mest, att han behärskar alla genrer med sådan övertygelse.

I en driven poplåt som ”Ingenting betyder mer” - för övrigt en av albumets starkaste sånger - lyfter han till skyarna som en nyförälskad skolpojke och formligen blåser ut rummet. Och i den suggestiva och mycket vackra balladen ”Så nära” ligger han först blödande i rännstenen med krossat hjärta, men finner hoppet igen till sist.

”Sjunde himlen” är därför ur en synvinkel en revansch för den lille sångaren och hade fungerat lika väl som soloalbum. Rasmussen besitter en enorm trovärdighet och lägger uppenbart ner hjärta och själ i de nya texterna.

Intensitet och energi är hans signum.

Till nya plattans nackdelar hör att låtmaterialet uppvisar en del ojämnheter. ”Ditt öde” och titelspåret känns dessutom en aning överlastade med mycket eko på sången. Däremot märks lite av det stora antalet inblandade producenter - själv tappar jag räkningen efter tio.

Och ”Sjunde himlen” är till största delen en utmärkt comeback.

Notera också återkomsten för 80-talsidolen Shakin Fredrik, Fredrik Willstrand, i kören till balladen ”Det brinner en eld”.

En blygsam roll för den gamle hjärtekrossaren.

Vikingarna är tillbaka på banan med färska singeln ”Tack och farväl” (NMG), första smakprovet från kommande dubbelsamlingen ”Bästa kramgoa låtarna” som släpps 27 maj. Det är en av de sju nya sångerna, inspelad i mars i år med Lasse Wellander på gitarr.

”Tack och farväl” är en nostalgisk halvtempolåt skriven av Ulf Georgsson och Thomas Edström, Bhonus nya parhästar. Hovproducenten Lars O Carlssons arrangemang är ovanligt kreativt, lite 60-talsinfluerat, och gör ”Tack och farväl” till en av Vikingarnas starkaste inspelningar på senare år: ”Tack och farväl för nu ska det bli en sista dans / Cirkeln är sluten så tack alla ni som gav oss en chans”, sjunger Christer Sjögren.

Manegen är krattad för ett storslaget avsked i Arvika den 3 juli.

Bäst just nu

Michael Nystås