Emil Sigfridsson höjer temperaturen

NÖJE

Balladkungen Emil Sigfridsson är tillbaka.

På nya samlingsplattan "Dansband Collection 2" (Mariann) firar han triumfer med nya tryckaren "Jag ser ett regn".

Det bådar gott inför kommande albumet.

Emil Sigfridsson debuterade i februari förra året med albumet "Tillbaka till i går" (Mariann). Han var redan då känd som den svenska Disneyballadens främste uttolkare. Under det år som gått har han förfinat formeln och tagit ett steg bort från covermaterialet genom att spela in en handfull nyskrivna låtar.

Vi fick "Innan mörkret faller" i schlager-sm och "Halvvägs till himlen" på "Fame Factory Vol. 7" (Mariann), båda skrivna av pålitliga balladleverantörerna Tobias Lundgren, Niklas Edberger, Tim Larsson och förre Date-sångaren Johan Fransson.

Med nya "Jag ser ett regn" höjer Emil Sigfridsson temperaturen ytterligare inför sitt kommande andra album. Låtskrivare den här gången är hjältarna Lars "Dille" Diedricson, John Ballard och Ingela "Pling" Forsman. "Jag ser ett regn" är en luftig och grymt snyggt producerad och arrangerad " eh " ballad med tidlös melodi. Emil Sigfridsson pressar ur sig all luft han har i lungorna och jag tycker mig ana en nytändning, en ny kraft och ett nytt bett i hans röst.

På nya "Dansband Collection 2" blandas de senaste dansbandslåtarna med nytt eller svåråtkomligt material på samma sätt som på den tidigare "Aktuell Musik"-serien - och jag begriper egentligen inte varför man inte fortsatte med den i stället.

Sigfridsson har här sällskap med idel adel bland dansband och schlager. Gamblers gör sin fjolårssingel "Du är allt för mig" (fast deras senaste är bättre) och Erik Lihms orkester gör mjuka singellåten "Alla hjärtans dag", som kan vara tuff att hitta annars, Christina Lindberg sjunger fina "Tills vägen tar slut" och Schytts har med sin poppiga "Härlig kärlek". Lyssna också noga på Svänzons "Bilderna av dig" och Thor-Görans starka ballad "I morgon".

Joyride ger ett höghastighetsprov från sitt kommande album. I "Fritt fall" öser de på med alla spjäll öppna. Hög volym anbefalles.

Och Fame är tillbaka med en ny låt. "Like the sun after rain" är faktiskt bättre än "Vindarna vänder oss" från schlager-sm. Bobby Ljunggren och Aleena har skrivit en snygg poplåt som blandar ABBA-ballad med Carly Simons 80-talshit "Coming around again" och örhänget "Forever and ever".

Det är också gott om traditionell dansmusik på "Dansband Collection 2" - Matz Bladhs (med Paul Sahlin), Towe Widerbergs, Mona G:s och Mats Bergmans är representerade.

Så på den bästa dansbandssamlingen just nu finns något för alla, till och med bluesrock med Bluebirds.

I lördags ställde sig Göran Lindberg på scen med sina forna vapendragare i Matz Bladhs igen. Efter tolv år tog han över sångmikrofonen från Paul Sahlin, som nu lämnar orkestern. Comebackspelningen ägde rum i Fyrisparken i Uppsala.

I höst släpper bandet ett nytt album med nyskrivna låtar blandade med deras största hits genom åren. Jag återkommer med en önskelista.

Redan nu på söndag uppträder Matz Bladhs med två låtar i TV4:s "Bingolotto".

Bäst just nu

Michael Nystås