Boxen låter som rena julafton

NÖJE

Flamingokvintetten hyllas med en samlarbox.

Tio svenska dansband följs i en ny roadmovie på video och dvd.

Dansbandsvisionären Thomas Engström slår till igen.

Engström har på bara några få år profilerat sig som en av de största visionärerna för svensk dansmusik. Han var mannen bakom praktverket "Stora dansbandsboken 1963-2003" häromåret.

Men hans kommande projekt är ännu mer spännande. Nu ska nämligen Flamingokvintetten hyllas inför 45-årsjubileet nästa år - och det med besked.

I vår släpps den nyproducerade boxen "Flamingokvintetten - 45 år i en box", som ska innehålla en fullmatad (208 sidor) bok, en dvd-dokumentär och en live-cd med 15 låtar. "Kommersiellt självmord", för att citera Brainpool-medlemmen Christoffer Lundkvist när han kommenterade bandets senaste rockopera-dubbel.

Men "Flamingokvintetten - 45 år i en box" håller hög profil och satsar på att bli ett samlarobjekt för fansen. Boxen trycks enbart i 1 500 exemplar, samtliga signeras av nuvarande och tidigare gruppmedlemmar.

Dokumentärfilmen produceras av Joakim Jalin, som tidigare samarbetat med kända filmare som Lukas Moodysson och Stefan Jarl.

För den dansbandsintresserade låter det som rena julafton och jag tror att de 1 500 exemplaren ganska snabbt bokas upp på For U Enterprises hemsida.

Som en slags försmak släpps redan i höst en intressant dokumentär på dvd och vhs. I "På scen live" har Joakim Jalin följt tio band som Flamingokvintetten, Arvingarna och Barbados på och bakom scen under en intensiv period.

Filmen lanseras som en dansbandsroadmovie.

Det händer spännande saker även i den vitala norska dansmusiken. Norska artisteliten har spelat in en hyllningsplatta till landets största och mest framgångsrika dansband, Ole Ivars. På nyutkomna "En annan dans" (Tylden) tolkar de 19 av Ole Ivars största hits.

Pudelrockarna Lava, Nidarosdomens Gosskör och trubaduren Lars Martin Myhre är bara några av de medverkande.

Här på andra sidan kölen kan vi bara drömma om något liknande. Det närmaste vi kommit är Thorleifs samarbete med Just D och" eh" Black Ingvars.

Samtidigt släpper Ole Ivars ett helt nytt album. "Heldiggrisen" (Tylden) innehåller 15 nya sånger av produktiva låtskrivargeniet William Kristoffersen och jag längtar tills jag får plattan i min enkla hand.

"Samlade tv-hits" (Scranta) var en av förra årets mest ambitiösa dansbandssatsningar. En cd och en dvd med Sten & Stanleys största hits, kompletterade med sex nya sånger, släpptes ut på marknaden samtidigt.

Dubbelutgivningen fick god draghjälp av singelsläppta Svensktoppshiten "Medan jorden går ett varv". Nu släpps den kanske starkaste av de nya låtarna, Jan-Erik "Margareta" Karlzons, Ann Perssons och Björn Alriksons "En bild av dig", på singel.

Det är en av Sten & Stanleys mest önskade sentida låtar och den har alla förutsättningar att bli en stor listframgång.

"En bild av dig" bär en svag doft av pojkband och bröderna Sten och Ebbe Nilsson är väl i någon mening det äldsta pojkband vi har.

Sten Nilsson är grymt imponerande.

Bäst just nu

Michael Nystås