Jag tar gärna 20 år till med jubilerande Nanne

NÖJE

Flamingokvintetten - 45 år och still going strong.

Snart brakar jubileumsåret igång på allvar med massiva samlingsboxen "45 år i en box" (For U Enterprises).

Men bandet smygstartar redan nu med färska singeln "Vart tog alla åren vägen".

Foto: PETER KJELLERÅS
Nanne Grönvall firar 20 år som artist.

"Vart tog alla åren vägen" är en av de nyskrivna sångerna på jubileumsboxen. Det är en alldeles utmärkt ballad av Thomas G:son om hur lätt åren rinner mellan fingrarna. För kalenderbitarna kan jag nämna att norska stjärnskottet Anne Nordsti spelade in en version av samma låt på sitt debutalbum i höstas.

Flamingokvintetten gör låten till sin egen, mycket tack vare Hasse Carlssons karakteristiska sångröst. Samtidigt blickar bandets och Arvingarnas Lasseman Larssons lyhörda produktion bakåt genom åren, till ett renare, mer akustiskt sound. Det är sparsamt arrangerat med en envis orgelslinga som leker kurragömma med sångaren. Ljudbilden väcker minnen av en "Lilla Ann" eller en "Hon är sexton år idag".

Efter jättesuccén i schlager-SM med "Håll om mig" släpper Nanne Grönvall nu samlingsplattan "20 år med Nanne" (Lionheart).

Skivan fokuserar på hennes solokarriär, som inleddes så starkt med "Avundsjuk" 1998. Med de orientaliska takterna i sköna "Svarta änkan" från 2000 lade hon sig flera år före Sertabs schlager-EM-seger i Riga 2003.

Och "Men", som hon sjöng i den brittiska uttagningen till schlager-EM 2001, framstår som en av de bästa låtar hon spelat in. Förre Katrina & The Waves-gitarristen Kimberley Rew piskar upp popharmonier i en låt som känns skräddarsydd för Nanne.

Förutom "Håll om mig" finns här ytterligare två nyinspelade sånger, den dansbandsrockiga "Jag sträcker mig mot himlen" och den lite lugnare "Om du var min", skriven av männen bakom Martin Stenmarcks "Las Vegas".

Av albumets 22 låtar - det är en fullspäckad cd - är tolv solonummer. Resten fördelas mellan One More Time, Sound of Music och tyska äventyret Peters Pop Squad. Det är förståeligt, men lite synd, eftersom framför allt Sound of Musics material är omöjligt att komma över på cd i dagsläget. Peters Pop Squad har enligt uppgift ett helt album färdiginspelat, men det släpptes aldrig på marknaden. Den enda låt vi får här, "A life to live", är en liten raritet som ger mersmak.

I sin biografi på egna hemsidan www.nanne.se nämner Nanne Kate Bush som en av sina stora förebilder. Nanne är en lika kompromisslös som konsekvent artist som alltid gått sin egen väg och aldrig varit rädd för att provocera eller visa svaghet.

Texthäftet består av en välskriven historik där hon berättar personligt om karriären - och öppnar för en comeback för One More Time: ""för vi har ju aldrig splittrats utan bara lagt projektet på is för tillfället", som hon skriver.

Jag tar gärna 20 år till med Nanne.

Bäst just nu

Michael Nystås