Flamingokvintettens nya box är helt unik

NÖJE

En kulturgärning har landat.

Flamingokvintettens färska jubileumsbox är den största dansbandssatsningen sen "Historien Thorleifs" 1995.

Min har nummer 373 av 1 500.

För tio år sen hedrades Thorleifs med en bok, en cd och en videodokumentär. Med "45 år i en box" (For U Enterprises/Jalin Film) uppmärksammas 45-årsjubilerande Flamingokvintetten på motsvarande sätt.

Hjärnan bakom är eldsjälen Thomas Engström i Kungälv. För några år sen gav han ut "Stora dansbandsboken 1963-2003", som, trots sina brister, var en första ansats till ett standarduppslagsverk om svensk dansmusik. Förra året etablerades samarbetet med dokumentärfilmaren Joakim Jalin på filmen "På Scen Live 1" - ett samarbete som nu resulterat i den nya Flamingolådan.

"45 år i en box" innehåller en bok, en live-cd och en dokumentärfilm på dvd, samtliga försedda med undertiteln "De första 45 åren med Flamingokvintetten". Joakim Jalins 49 minuter långa film fokuserar givetvis på musiken, basen för både cd:n och filmen är en spelning i Trollhättans Folkets park i september 2004.

Mellan låtarna är vi med om bandets slitsamma vardag och det är lätt att smittas av medlemmarnas goda humör - lustigkurren Bjarne Lundqvist och kvinnotjusaren Dennis Janebrink är de mest tongivande.

En stor behållning är den djupdykning i arkiven som samlats under vinjetten "Goa minnen". Det är tv-inslag från 60-talsprogrammet "Popsan", "Lördans" från 1987, amatörvideor från dansrestaurangen Generalen i Göteborg 1990, på turné 1977 och den kultförklarade musikvideon till singeln "Sommarparty" från 1996.

Ett fascinerande tidsdokument genom låtar, bussar och frisyrer.

Men vi är också med Flamingokvintetten i studion under inspelningen av en ny version av "I saw Linda yesterday", och får en helt nygjord musikvideo till "Lycka till med nästa kille", filmad under Götaälvbron i Göteborg med tufft rockvideokorniga bilder.

Den medföljande live-cd:n innehåller nya singeln "Vart tog alla åren vägen" plus 15 av bandets största hits.

Samtidigt är Flamingokvintetten en arbetsplats i sorg. Orkestermedlemmen Fredrik Strelvik omkom tillsammans med sin hustru Marie i tsunamikatastrofen. Det gör att det vilar ett stråk av sorg över bandets jubileumsår.

Fredrik Strelvik förekommer flitigt på filmen, och det faktum att han lämnar ett så levande dokument efter sig skapar en ödmjuk känsla av tacksamhet.

I boken skriver Thomas Engström: "" och vi förstår, allt eftersom tiden går, att vi aldrig mer får återse dem."

Jag ska återkomma till både boken och cd:n framöver.

"45 år i en box", som ges ut i 1 500 numrerade och signerade exemplar, är ett enastående dokument över ett av våra största dansband. Förpackningen kunde gott varit lite mer påkostad än den tunna, sladdriga kartong boxen levereras i.

Men betyget kan inte bli annat än Aftonbladets högsta.

Bäst just nu

Foto: ROLF PETTERSON

Michael Nystås

ARTIKELN HANDLAR OM