Dannys visar hur bra dansmusik ska låta

NÖJE

För tillfället kommer den bästa mogna dansmusiken från lilla Hi-Hat Records i Trelleborg.

Dannys är det senaste exemplet.

Bandets fjortonde album svänger farligt.

Foto: Christer Pöhner
Wahlströms.

Dannys bildades redan 1971 och har med nya "Tillsammans" (Hi-Hat Records) gett ut fjorton album. "Tillsammans" är det första med nye sångaren Lars Ahlberg, 43. Han har en gedigen dansbandsbakgrund med bland annat 20 år i egna skapelsen Cosmix, som lades ned för fem år sedan.

2004 kom han till Dannys med sin mörka, lugna röst - och sina låtar. Ahlberg är en flyhänt låtskrivare och ligger bakom några av de starkaste sångerna på "Tillsammans". Lyssna gärna på "Aldrig nånsin" som han skrivit tillsammans med Lennart Dahlberg.

Tidigare bandmedlemmen Ulf Gustafsson har bland annat skrivit titelspåret.

"Tillsammans" är ett mönstergillt exempel på hur bra mogen dansmusik kan låta. Soundet är klart och påkostat och produktionen, signerad Magnus Persson och Janne Brovall, är välgjord och varierad.

Men det kanske viktigaste elementet är att sångerna är så pass hållbara. Det är helt enkelt väldigt trevligt och humörhöjande att lyssna på Dannys nya platta. Lars Ahlberg är en begåvad sångare och framför texterna om hjärta och smärta med skärpa och med alldeles lagom darr på stämbanden.

"Det börjar växa kärlek" låter som en liten hit med sin lightpoppiga inramning.

Att Dannys nya album är bra är inte riktigt samma överraskning som när "Digit" kom från ingenstans förra året och gjorde så pass bra ifrån sig. Men det är värt att notera att båda skivorna kommer från samma skivbolag.

Jag tror att Hi-Hat Records är på god väg att muta in ett eget område.

Stockholmsbandet Janne Martins är aktuella med singeln "Ge mig en sång" (Hi-Hat Records) med två egna Martin Klaman-producerade låtar.

Janne Martin och Birgit Lindberg har skrivit det nya materialet, som växer i längden. Steelgitarren spelar fortfarande en framträdande roll även om Janne Lindgren inte längre är kvar som bandmedlem. Bäst är den okomplicerade dansbandsschlagern "En värld i fred" med sin urstarka versmelodi.

Wahlströms har fastnat för Åza Karlströms senaste låt "Låt oss skriva historien" och spelar in den till sin kommande platta.

Det känns bra när en så stark sång hamnar i rätta händer.

Ni har väl märkt att det är syttende mai i dag? Höj ett glas för vårt broderland i väster och lyssna på fullproppade dubbelalbumet "Årets dansebandmelodi 2005" (Tylden & Co) med 40 låtar från den största dansbandstävlingen. Och gläds ett ögonblick över att det fortfarande finns länder med tv-bolag som inte trycker ner folkkulturen.

Bäst just nu

Foto: Mats Landerberg

Michael Nystås

ARTIKELN HANDLAR OM