Arvingarnas nya är härliga sommarhits

NÖJE

Arvingarna slår till med två rejäla sommarhits.

"Hon kommer med sommaren" kan vara bandets biljett tillbaka till listorna.

Den 15 juni släpps helt nya albumet "Nummer 8" (Mariann).

Arvingarna är i toppform.

Nya plattan blir Arvingarnas första studioinspelade cd sen femplushyllade och Grammisbelönade "Diamanter" (Musikverkstan) 2001. På "Nummer 8" samarbetar bandet med Gyllene Tider-gitarristen Mats "MP" Persson. Av singeln att döma har det lett till ett avslappnat, mer gitarrbaserat retrosound.

På singelns titelspår delar Kim Carlsson och Casper Janebrink på sången. Kim har aldrig sjungit bättre och Casper låter mer nedtonad än vanligt.

Det tar några lyssningar att fastna för "Hon kommer med sommaren", men sen råder det ingen tvekan om att det är bäddat för en stor comeback.

Det är som om singeln hade två framsidor, för andralåten är den minst lika kraftfulla halvtempoballaden "Hela världen till dig". Pojkbandsstuk, sköna gitarrer och en Casper Janebrink i toppform.

Arvingarna visar att de är vårt första och alltjämt största popdansband.

Eat this, Barbados!

Jag har fått flera reaktioner på förra veckans krönika om de många avhoppen inom svensk dansmusik. En nöjesarrangör på Öland ber mig uppmärksamma de många orkestrar som stretar på år efter år utan att nånsin få det stora genombrottet.

Det fanns givetvis ingen sådan motsättning i det jag skrev. Min främsta invändning gällde den till synes försämrade uthålligheten hos de unga dansbanden. Lovande bandet Cheerie valde till exempel att lägga av helt förra året, delvis med hänvisning till att karriären aldrig fick det riktiga lyftet.

Samtidigt jobbar många andra dansband på år efter år. Jag fick ett artigt e-brev från Ulf Georgsson, hårtslående trumslagare och framgångsrik låtskrivare i Bhonus. Sparsam skivutgivning har kompenserats med flitigt, publikdragande turnerande, berättade han. Hans Östh har 33 år i branschen, Georgsson 24. Det är ingen ovanlighet och jag brukar tycka att det är viktigt att framhålla dylik hängivenhet.

Bhonus borde för övrigt, med tanke på att de har både Georgsson och Tomas Edström i sättningen, kunna klämma ur sig ett nytt album snart.

Det är fem år sen sist.

Bäst just nu

Michael Nystås