Kändisar i dans ger lyft för TV 4

NÖJE

Gammeldans finns inte längre i svensk tv, men nygammal pardans drar 1,4 miljoner tittare när så många galaklädda kändisar trängs i sändningen att Nobelfesten kan slänga sig i väggen. Tala om kanonstart på tv-året 2006 för fyran med realitysåpan ”Let’s dance”.

Med internationella mått är receptet enkelt, hämtat som det är från glamoursporten tävlingsdans. Men eftersom grenen aldrig haft mycket till utrymme i svenska programtablåer blir effekten desto starkare. Kombinationen galaklädda tävlingsdansare och kändisar är ny för Sverige och därmed skapar fyran – och för vilken gång i ordningen? – ny mark för underhållningen i svenska tv-landskapet.

Det riktigt tänkvärda är att fyran använder showen för ett eget stuk på kändiskulturen. Kändisarna är till stora delar hemgjorda, galapetteriet på dansgolvet visar ansiktena som alla känner igen från fyrans egna sändningar. Det blir inte bara billigare för kanalen, det höjer kanalens eget marknadsvärde, plus att det faktiskt är kul för tittarna också när medarbetarna dyker upp där de inte brukar. Att Tone Bekkestad numera är vår tids Ginger Rogers sätter förstås guldkant på varenda en av hennes väderkartor.

Trenden att använda kända ansikten för andra uppgifter än vad de är utbildade för är smartast greppad av återvinningsmedvetna fyran.

Betydligt mer oroande är det när Sveriges Television, SVT, lanserar realitysåpan ”Stjärnorna på slottet” och förklarar sig nöjd med satsningen utifrån tittarsiffrorna. Poängen med att några av våra mest begåvade skådespelare medverkar i en bekvämvariant på ”Robinson” är faktiskt inte hur och om de kommer överens under avsnitten, eller ens att tillbakablickarna på de medverkandes karriärer profilerar en lågprisvariant på begreppet kultur i tv. Det obehagliga med serien är att SVT smiter ifrån uppgiften att låta publiken möta proffsen i de funktioner de är utbildade för. Än sen om SVT får bra tittarsiffror på att profilera berömda skådisar i lågprissåpor. Problemet är fusket med proffsen.

Spolning av Mackenzie Allen, den kvinnliga presidenten i ”Commander in chief”. Hon gjorde bort sig redan i första avsnittet. Obesvärad av det internationella samfundet skickade hon ut en styrka att frita en i Nigeria av stening hotad kvinna. Värre blir det. En mardrömspresident.

KERSTINS KANONER

KERSTINS KALKONER

Kerstin Hallert