Varför så tyst i Sverige om tv?

NÖJE

Det hjälps inte att vi dagligen kollar tv i två timmar i genomsnitt, det finns inte ett enda program om tv. Det är moltyst om dominansen av angloamerikanska serier och pratshower, trots att den politiken bygger en rejäl berlinmur i Sverige gentemot det Europa vi tillhör. Sveriges Television, SVT, är ensamt om en europeisk orientering, men inte mer än att icke-engelskspråkiga icke-skandinaviska program numera rutinmässigt stoppas undan på sen kvällstid.

Det är beklämmande att den vitala europeiska tv-produktionen begränsas till en repris från 17 juni förra året – på söndag sen kvällstid med dramadokumentären ”Den grymma sanningen”, en sällsynt chans att njuta ­italienskt.

Politiken handlar inte om programmets längd: när SVT startar en serie i sju avsnitt om tv i skilda länder köpt från fransk-tyska kanalen Arte på måndag håller avsnitten trendiga längden på ett halvtimme. Ändå ligger visningen på senast tänkbara tid, utslängd utan någon form av introduktion till första avsnittets koll som råkar vara oglamorösa Rumänien.

Det forna Östeuropas tv är nämligen en katastrof, utan egen identitet efter kommunismens fall, asfalterad i dag av den amerikanska tv-industrins skoningslösa jakt på nya marknader.

Men hur ser det ut i självaste Sverige? Vad är det för utbud man lockar publik med? Det är så tyst hos oss jämfört med det ifrågasättande i tv av tv som i Europa är en medborgerlig rättighet. Som fransk allmän-tv:s ”Stoppa bilden”, en höjdare varje söndag.

När faktakanalen Discovery under en helg i Venedig samlade tv-chefer och producenter från hela Europa för en passionerad koll av faktaprogrammens allt starkare ställning noterade jag att ingen svensk tv-chef infunnit sig, trots en helt ny fakta-tv med digitalteknik och doku­drama för det ­vetenskapliga budskapet. Var finns de stora nya greppen om forntid och framtid i ”Vetenskapsmagasinet”, ”Mitt i naturen”, ”Hjärnkontoret” och ”Naturfilm”? Rese- och matprogrammen? Det blir ingenting med tv-chefer som föredrar stugvärmen.

Kerstin Hallert