Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Martin Söderström: Ska juryn sluta knäcka folk nu?

Helgens ”Idol”-skandal, där ett oredigerat klipp visandes juryns planer på att knäcka en deltagare cirkulerade på nätet, nämndes inte med så mycket som ett ord under gårdagens direktsändning.

Inte ett dugg konstigt, förstås.

Har man ertappats med brallorna nere vid anklarna och handen ända upp till armbågen ner i syltburken är det ingenting man gärna pratar om.

Men det ändrar inte faktum att vi fått en inblick i de cyniska mekanismerna bakom ett till synes harmlöst musikunderhållningsprogram.

TV 4 menar att det handlar om en enskild händelse. Ett isolerat fall som man inte för sitt liv kan förstå hur det har kunnat inträffa. Ni vet samma resonemang som brukar uppstå när medietränade toppchefer eller makthavare efter någon fadäs får stå och klädsamt skamset förkunna att de brustit i sina rutiner och att de nu ska se över dem.

Det brukar vara sådant man gärna säger när något gått åt fanders.

Från TV4:s håll heter det just att man vidtagit åtgärder. Vad, exakt, det betyder vill man inte prata om.

Innebär det att programproduktionen från och med nu kommer att sluta försöka knäcka sina deltagare?

Går de här vidtagna åtgärderna ut på att man ska sluta se på sina tävlande som spelbrickor man kan behandla precis hur man vill?

Det vore verkligen att vidta åtgärder. Och man kan ju åtminstone hoppas.

   

Och så var det visst några som sjöng också.

Två stjärnor lyste klarare än de andra. Calle Kristiansson, som hållits på halster sedan i somras, visade sig mer än värdig en finalplats och gav ytterligare ett bevis för att hårdrock och ”Idol” trivs som kanske allra bäst när de sover sked med varandra.

Men den största guldstjärnan ger jag med varm och öm hand till Jon Sindenius.

Killen var, som det heter, nere för räkning. Sågad under slutaudition och fullständigt omringad av frågetecken.

Men i stället för att ge sig slängde han skägget över bord och levererade säsongens bästa framträdande hittills. Hans infernaliskt besjälade Ozzy-tolkning var inte bara kvällens klarast lysande uppträdande – det var det ögonblick då västeråsaren gick från ytterst tveksam i årets startfält till ytterst självskriven.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet